Politika

URA: Ukidaju naknade za majke, a sebi dodjeljuju bonuse

Sraman je i bestidan potez rukovodstva državnog preduzeća Monteput da se iz dobiti za prošlu godinu direktorima i upravljačkoj strukturi isplate bonusi od po nekoliko hiljada eura, smatra sekretar Građanskog pokreta URA Mileta Radovanić.
URA: Ukidaju naknade za majke, a sebi dodjeljuju bonuse
Portal AnalitikaIzvor

“Monteput, kao državno preduzeće, dobit nije ostvarilo zbog sjajnih sposobnosti rukovodećeg kadra  već iz prostog razloga što im je Vlada dala monopol upravljanja tunelom Sozina i iz razloga što imaju područnu jedinicu za autoput. Prihod koji direktori dijele kao svoj nije posljedica njihovog rada već je to prihod građana Crne Gore i prevozničke djelatnosti i privrede, ističe Mileta Radovanić. Upravljačka struktura sebi pripisuje zasluge koje apsolutno nisu njihove, niti su plod njihovog truda i inovativnosti u radu ali očigledno je da su vrlo kreativni kada je riječ o tome na koji način i koliki novac treba da prebace na svoje račune”, istakao je Radovanić.

On ističe da se Monteput “kao preduzeće koje godinama kontrolišu funkcioneri iz redova Bošnjačke stranke, ne može se pohvaliti poboljšanjima i unaprjeđenju kvaliteta rada u bilo kom sektoru poslovanja”.

“Ono čime se funkcioneri Bošnjačke stranke mogu pohvaliti jeste ukidanje naknada majkama sa troje i više djece, pod izgovorom da je taj zakon veliki udarac i ogormna opasnost na stabilnost budžeta. Međutim, kao što vidimo, najteže im je da sa stezanjem kaiša počnu od sebe. U trenutku kada javni dug raste, skače stopa PDV-a, povećavaju se akcize, kada nemamo stabilnost javnih finansija, održivost javne administracije i kada smo sve bliži bankrotu, donositi odluku o raspodjeli bonusa po ovakvim kriterijumima predstavlja, u najmanju ruku, skandalozan potez. Radi podsjećanja, projekacije Vlade su da će Crna Gora na kraju 2017. godine biti dužna skoro 3 milijarde eura, da će javni dug biti 74-75% a da će na kraju 2018. godine on biti preko 80%. Od premijera Markovića konstantno slušamo kako je neophodno da svi zajedno damo doprinos konsolidaciji javnih finansija ali, očigledno je da to ne važi za sve a pogotovo ne za rukovodstvo Monteputa i funkcionere BS-a”, istakao je Radovanić.

On navodi da “DPS i premijer očigledno nemaju saglasje svih koalicionih partnera kada su mjere štednje u pitanju, a mehanizmi kojima mogu da utiču na njih su izgleda minimalna i nefunkcionalna”. Radovanić navodi da “svako u vlasti radi i ponaša se kako hoće a sve to ide iz džepova građana”.

“U skladu sa svojim manirima pokazuju da nemaju granica i realnog osjećaja kako obični građani žive i da su iznosi od po nekoliko hiljada eura za njih imaginaran pojam. Umjesto da se državljanima Crne Gore smanji naknada za prolazak kroz tunel Sozina, da se ulaže u modernizaciju tunela, umjesto da se ulaže u infrastrukture i nove idejne projekte i konačno uradi nešto konkretno, rukovodećem kadru, na čelu sa funkcionerima Bošnjačke partije je najlakše da stanje ostave kako jeste. Sve ovo iz razloga monopola koji im omogućava da minimalnim radom i angažmanom sebi dijele enormne bonuse koje apsolutno ne zaslužuju”, zaključuje Radovanić.

 

Portal Analitika

Komentari (3)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
T Treba da se zna
05.07.2017. 17:53

Taj zakon kojega ste uzglasali da bi dobili više glasova na izborima nema niko na bijelom svijetu. E, sad neka vide grrađani, ko ste i šta hoćete. Sačuvaj Bože Crnu Goru od vas, vaše politika i vaših zakona.

3
1
h hit00
05.07.2017. 17:32

hehehe...URA......hehehe

3
1