Zanimljivosti

Jugosloveni se kupaju: Objavljena fotografija golog Tita!

Istražujući ulogu nekadašnjeg doživotnog predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita u građanskom ratu u Španiji, novinar Željko Zirojević pronašao je potpuno nepoznatu i dosad nikad objavljenu fotografiju maršala u neobičnom izdanju - posve golog, okrenutih leđa prema objektivu.
Jugosloveni se kupaju: Objavljena fotografija golog Tita!
Portal AnalitikaIzvor

Fotografija je nazvana "Jugosloveni koji se kupaju", a nastala je 1939. godine. Tito je tada, očigledno sa svojim suborcima, boravio u francuskom vojnom logoru, koji je bio rezervisan za međunarodne snage.

595c8898-8d94-4d69-8a69-48320a0a0a64-goli-tito

Iako je fotografija objavljena u Zborniku španskih boraca 1961., ona nikad nije pronašla svoj put do jugoslavenske javnosti - najvjerojatnije jer je režim smatrao da ugrožava ugled predsjednika, a sama je knjiga ubrzo povučena s tržišta.

- Tačno je kako je Josip Broz Tito 5. maja 1952. novinarima američkog Life-a rekao da je jednom kratko posjetio Španiju i proveo jedan dan u Madridu. Druge činjenice istraživanja, koje nisu sporne i predstavljaju naučni i dokazni materijal, govore o tome da se Tito radi preuzimanja i potpune kontrole nad KPJ morao prvo osloboditi  Blagoja Parovića - Šmita, koji je 1937. godine, kada je likvidiran, bio predviđen za generalnog sekretara KPJ - kaže Zirojević, a prenosi hrvatski express.hr.

Zirojević tvrdi i kako je nalog za Parovićevu likvidaciju izdao Tito.

- Dokaz za to je činjenica da je Vlajko Begović fotografisao mrtvog Parovića odmah nakon ubistva i ta je fotografija odmah dostavljena Titu - objasnio je Zirojević.

 

Portal Analitika