Politika

Husović odlazi sa čela BS?

Na sjednici Glavnog odbora Bošnjačke stranke, zakazanoj za subotu u Rožajama, Rafet Husović podnijeće ostavku na funkciju predsjednika BS, saznaje Antena M.
Husović odlazi sa čela BS?
Portal AnalitikaIzvor

Husović je o svojoj namjeri obavijestio samo članove Predsjedništva BS, jer, kako tvrdi naš izvor, želi da izbjegne eventualne pritiske da se predomisli i ostane na čelu stranke. Nezvanično, svoju je odluku obrazložio umorom i željom da uzme predah od političkih obaveza.

Na Dnevnom redu sjednice GO i nema tačke koja bi ukazivala da se sprema nešto krupno. No, Husović će, navodno, iskoristiti raspravu o aktivnostima partije u narednom periodu da obavijesti članove Glavnog odbora o svojoj odluci. Nakon toga, trebalo bi da bude izabrana Radna grupa, sa zadatkom da pripremi vanredni kongres BS, na kojem će biti izabran Husovićev nasljednik.

Za predsjednika Bošnjačke stranke Rafet Husović izabran je 26. februara 2006., a reizabran je još dva puta – na Drugom kongresu BS 2011. i na Trećem kongresu 25. jula 2015.

Odlazak Husovića sa funkcije predsjednika BS vjerovatno bi značio i njegovo napuštanje Vlade, u kojoj je od 2009., prvo kao ministar bez portfelja, a od 2012. na mjestu potpredsjednika.

Dobri poznavaoci prilika u stranci procjenjuju da bi odlaskom Husovića, kao čovjeka izuzetnog ugleda u BS i bošnjačkom korpusu, sa odličnim vezama u regionu i islamskim državama, mogla da bude narušena stabilnost Bošnjačke stranke.

Husović je svojim autoritetom uspijevao da marginalizuje uticaj "jastrebova u stranci", da se suprotstavi agresivnoj kampanji Zukorlićeve ekspoziture u Crnoj Gori – BDZ i uplivu ruskog uticaja, preko čečenskog lidera Ramzana Kadirova.

Zbog svega toga, Husovića, bez sumnje, do subote čekaju mnoge „runde“ razgovora sa partijskim drugovima i koalicionim partnerima, koji će pokušati da ga ubijede da odustane od ostavke.

U međuvremenu, već se spekuliše da su glavni favoriti za Husovićevog nasljednika Ervin Ibrahimović, poslanik i nosilac liste BS za prošlogodišnje izbore i ministar saobraćaja Osman Nurković.

Antena M

Portal Analitika

Komentari (4)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
a aladinova lampa
05.07.2017. 20:42

Odlazi kao pčasni predsjednik BS.Stvorio je jake temelje stranke u teskim vremenima, odmor mu je potreban a nije egoista.Intelegentnih I mladih naslednika ima dosta te meka budu skromni.BS je u troskok usponu I tek joj predstoji uspon.

3
5
Y Yuuu
05.07.2017. 19:45

Kako su losi nisu svjesni.

4
2
G Gold
05.07.2017. 14:11

On i BS su najveca prevara naroda Prodao je i narod i ideju za svoj hotel. Nurkovic je jos gori a Ibrahimovic je do juce bio Narodna stranka Bezbednjak koji se ne odvaja od ljudi sa ušnog

10
3
J Jarmovi i Kace
05.07.2017. 10:51

Tako mi njegivih veza

7
3