Društvo

Tomić na čelu ZIKS-a

Savjetnik direktora Uprave policije Milan Tomić biće novi direktor Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, potvrđeno je Pobjedi iz više izvora.
Tomić na čelu ZIKS-a
Portal AnalitikaIzvor

Rezultati

On će na toj funkciji zamijeniti aktuelnog direktora Miljana Perovića, kojem je istekao mandat 31. maja. Perović je, kako je Pobjedi potvrđeno iz više izvora, prije mjesec i po iz ličnih razloga podnio ostavku.

Prema nezvaničnim informacijama, Tomić će za direktora ZIKS-a biti imenovan na sljedećoj sjednici Vlade.

Perović je na čelu ZIKS-a bio od kraja maja 2012. i za vrijeme njegovog petogodišnjeg mandata ova ustanova imala je i padova i uspona.

Za vrijeme Perovića riješen je radno-pravni status za više od 300 službenika u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija. Takođe, adaptiran je veliki broj prostorija za zaposlene, a u toku je tender za rekonstrukciju svih karaula u ZIKS-u.

Perović je zaposlio više od 30 visokoobrazovanih kadrova u zdravstvenoj službi i sve ambulante su kompletno renovirane i opremljene novom opremom.

Rezultati postignuti na planu investicija i modernizacije ZIKS-a, te resocijalizacije osuđenika pali su u drugi plan kada su krajem 2015. iz bjelopoljskog zatvora pobjegli zatvorenici Ivan Vujović iz Podgorice i Jovica Zindović iz Pljevalja.

Bjekstva

Zindović, koji je služio petnaestogodišnju kaznu za ubistvo Luke Popovića, pobjegao je 7. oktobra. Uhapšen je nakon devet i po mjeseci bjekstva u Beogradu.

Vujović je iz bjelopoljskog zatvora pobjegao nešto više od dva mjeseca kasnije, 24. decembra pretprošle godine. On je uhapšen u Njemačkoj 8. novembra. Prilikom hapšenja kod njega je pronađena droga i nakon što se taj postupak okonča pred pravosudnim organima Njemačke biće izručen Crnoj Gori.

Biografija

Milan Tomić bio je pomoćnik direktora Uprave kriminalističke policije, a od polovine 2012. godine do ljeta 2013. godine bio je pomoćnik direktora Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija.

Prije nego što je imenovan za savjetnika direktora Uprave policije, Tomić je bio na čelu kriminalističke policije od jula 2013. godine do februara 2015. godine kada je podnio ostavku nakon eksplozije koja se dogodila u Bloku pet, u Ulici vijenac kosovskih junaka, gdje je izgorjelo pet automobila, a jedna žena lakše povrijeđena.

Tomić je tada naveo da ostavku podnosi iz ličnih razloga. Tokom skoro dvije decenije obavljao je mnoge veoma odgovorne funkcije u Upravi policije.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika