Politika

Pribilović: Modernizujemo državnu upravu

Ministarka javne uprave Suzana Pribilović ocijenila je u razgovoru za Pobjedu da će primjenom novog Zakona o upravnom postupku biti modernizovana državna uprava. Pribilović je dodala da je ključna novina u zakonu uvođene instituta jedan šalter za sve.
Pribilović: Modernizujemo državnu upravu
Portal AnalitikaIzvor

– Cilj nam je da se novim zakonskim rješenjima pojednostavi i ubrza upravna procedura, smanje troškovi postupka za sve učesnike u postupku, stvaraju uslovi i otvorenost prema korišćenju modernih informaciono- komunikacionih tehnologija za pružanje upravnih usluga – kazala je Pribilović za Pobjedu.

Zakon o upravnom postupku, nakon što je dva puta odgađana njegova primjena, stupio je na snagu 1. jula.

POBJEDA: Koje su ključne novine novog zakona?

PRIBILOVIĆ: Najvažnije novine zakona su, prije svega, uvođenje instituta „one stop shop“ ( jedinstveni šalter za sve), tj. sprovođenje upravnih aktivnosti na jednom mjestu, omogućavanje elektronske komunikacije između organa i građana, uvođenje obaveze drugostepenog organa da, kada je već jednom poništio prvostepeno rješenje, sam riješi upravnu stvar - ne vraćajući predmet prvostepenom organu, uvođenje instituta upravnog ugovora i dr. Posebno ističem novinu koja je usmjerena na suzbijanje najvećeg problema u praksi upravnog rješavanja u Crnoj Gori - tzv. ,,pingpong“ efekta.

POBJEDA: Koji su konkretni benefiti za građane?

PRIBILOVIĆ: Novi zakon predstavlja potpuno nov koncept upravnog postupka i reformisan zakonski tekst koji treba da omogući modernizaciju crnogorske državne, odnosno javne uprave u cjelini. Primjena novog zakona podrazumijevala je adekvatnu obuku službenika na svim nivoima javne uprave, od usklađivanja posebnih postupaka sa odredbama novog zakona i reforme upravnog sudstva (novi Zakon o upravnom sporu).

Cilj nam je da se novim zakonskim rješenjima pojednostavi i ubrza upravna procedura, smanje troškovi postupka za sve učesnike u postupku, stvaraju uslovi i otvorenost prema korišćenju modernih informaciono-komunikacionih tehnologija za pružanje upravnih usluga (tzv. e-uprava), te djelotvornija zaštita i javnog interesa i pojedinačnih interesa građana i pravnih lica u upravnim stvarima, lakše i potpunije ostvarenje i zaštita kako zakonitosti, tako i sloboda i prava građana u procesu neposredne primjene propisa u upravnoj materiji.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika