Svijet

Katar: Zahtjeve arapskih zemalja nemoguće ispuniti

Katarski ministar spoljnih poslova šeik Mohamed bin Abdulrahman al-Tani izjavio je da je nemoguće ispuniti zahtjeve arapskih zemalja u vrijeme diplomatske krize u Zalivu, u trenutku kada se približava rok koji je dat toj zemlji da odgovori.
Katar: Zahtjeve arapskih zemalja nemoguće ispuniti
Portal AnalitikaIzvor

Al Tani je na konferenciji za novinare u Dohi rekao da je lista zahtjeva zemalja koje su izolovale Katar "nerealna i nesprovodiva". 

"Nije riječ o terorizmu, govori se o ukidanju slobode govora", rekao je šef katarske diplomatije na konferenciji za novinare nakon što je razgovarao sa njemačkim kolegom Zigmarom Gabrijelom, prenosi AFP.

On je dodao da je odgovor njegove zemlje na zahtjeve arapskih zemalja, koji je predat posredniku u Kuvajtu, dat u kontekstu poštovanja državnog suvereniteta, naglasivši da je Doha pokazala dobru volju i inicijativu. 

Al Tani je sankcije uvedene Kataru nazvao nelegalnim i poručio Ujedinjenim Arapskim Emiratima da prestaju da ugrožavaju reputaciju Katara. On je naveo da Doha traži rješenje za krizu na osnovu dijaloga. 

"Država Katar je usvojila veoma konstruktivan stav od početka krize. Pokušavamo da postupamo zrelo i razgovaramo o toj stvari", rekao je on. 

Katar je u ponedjeljak odgovorio na listu zahtjeva Saudijske Arabije i njenih saveznika, nakon što su ove zemlje pristale da vlastima u Dohi daju još 48 sati za odgovor na pritužbe, poslije isteka prvobitnog roka.

 AFP navodi da još nije poznato šta stoji u odgovoru, ali je neimenovani zalivski zvaničnik kazao ovoj agenciji da je ministar spoljnih poslova Šeik Mohamed bin Abdulrahman al Tani predao odgovor tokom kratkotrajne posjete Kuvajtu, posredniku u ovoj krizi.

Grupa arapskih zemalja produžila je u utorak krajnji rok Kataru da odgovori na listu njihovih zahtjeva.

(Nezavisne)

 

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.