Region

EK pozvala Hrvatsku i Sloveniju da ispoštuju arbitražnu odluku

Evropska komisija saopštila je da očekuje od Slovenije i Hrvatske da sprovedu presudu Arbitražnog suda o graničnom sporu u Piranskom zalivu.
EK pozvala Hrvatsku i Sloveniju da ispoštuju arbitražnu odluku
Portal AnalitikaIzvor

"Evropska komisija neće nalagati kako ova presuda da bude sprovedena, ali će pomoći u njenom sprovođenju", rekao je potpredsjednik Evropske komisije Frans Timermans

On je podsjetio da ovaj granični spor traje već više od 20 godina i da se Evropska komisija uvijek zalagala za mirno rješenje, te da je 2009. godine pomogla da arbitražni proces bude uspostavljen. 

"Evropska komisija očekuje od obje strane da sprovedu presudu i pozdravlja sastanak premijera dvije zemlje", rekao je Timermans. 

Prije Evropske komisije o arbitraži su se izjasnile i zemlje Beneluksa, a premijeri Belgije, Holandije i Luksemburga pozvali su obje strane da poštuju odluku Arbitražnog suda jer smatraju da ona predstavlja međunarodno pravo. 

"Premijeri zemalja Beneluksa ističu važnost zakona, kao temelja na kojima je sagrađena EU. Presude međunarodnih sudova predstavljaju važna rješenja međunarodnoga prava i kao takve čine sastavni dio sistema koji se temelji na međunarodnom pravu", navodi se u saopštenju. 

Premijeri zemalja Beneluksa pozvali su obje strane da poštuju arbitražnu odluku u konstruktivnom duhu, prenose hrvatski mediji.

 Arbitražni sud objavio je prošle sedmice odluku prema kojoj je Sloveniji pripalo više od tri četvrtine Piranskog zaliva, a dobila je i slobodan prolaz kroz dio hrvatskog mora. 

Presudom za koju hrvatska Vlada navodi na neće imati pravne učinke "riješene" su i neke sporne tačke na kopnenoj granici, uz rijeke Muru i Dragonju.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.