Abiznis

PU: Naplata prihoda veća 18 miliona nego prošle godine

Ukupna bruto naplata poreskih prihoda u drugom kvartalu 2017. godine iznosila je 224.810.415,95 eura, što je za gotovo 18 miliona eura (9 procenata) više u odnosu na komparativni period 2016. godine, odnosno više od 11 miliona eura (5,3 procenta) iznad plana naplate za drugo tromjesečje 2017. godine - saopšteno je iz Poreske uprave (PU).
PU: Naplata prihoda veća 18 miliona nego prošle godine
Portal AnalitikaIzvor

''Intenzivni napori na suzbijanju sive ekonomije i sankcionisanju nelegalnog poslovanja odrazili su se na naplatu poreza na dodatu vrijednost, koja se posebno izdvaja u strukturi naplate i koja je iznosila 41.001.643,91 €, odnosno 15 procenata ili 5 miliona eura iznad ostvarenja u istom periodu prošle godine. Naplata doprinosa za obavezno socijalno osiguranje iznosila je 117.876.056,81 €, što je 9 miliona eura (8,5 procenata) iznad ostvarenja u drugom kvartalu 2016. godine'', navodi se u saopštenju.

Iz Poreske uprave napominju i da je u mjesecu junu ove godine naplatni zadatak premašen za više od 2 miliona eura, imajući u vidu da je naplata poreza i doprinosa u bruto iznosu bila 79.133.014,64 eura, što je ujedno i 4 miliona više nego u junu 2016. godine. 

''Poreska uprava u kontinuitetu nastoji da afirmiše uredne poreske obveznike, koji na dobrovoljnoj osnovi servisiraju svoje poreske obaveze, doprinoseći ostvarenju gore navedenih rezultat naplate, i to unapređenjem komunikacionih kanala i servisa za iste, kao i objavljivanjem Bijele liste, kojom se na indirektan način doprinosi jačanju rejtinga privrednika, koji kao uredni poreski obveznici, predstavljaju i poželjne poslovne kooperante na tržištu. Imajući u vidu da je ljetnja turistička sezona počela, te da su svi dostupni resursi poreske inspekcije na terenu, Poreska uprava očekuje da će se trend uspješne naplate poreskih prihoda nastaviti i u predstojećem periodu'', zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.