Društvo

Svaki peti učenik gojazan

Kod 21 odsto osnovaca i srednjoškolaca izražena je gojaznost, a kod 54 odsto loše držanje i deformiteti kičme, pokazuju rezultati sistematskih pregleda koje su sproveli pedijatrijski timovi Doma zdravlja Podgorica.
Svaki peti učenik gojazan
Portal AnalitikaIzvor

Direktor podgoričkog Doma zdravlja Nebojša Kavarić kazao je za Dan da su pedijatri u febraru, martu i aprilu pregledali 10.612 djece, od čega 2.300 djece za upis u školu i 8.312 djece u osnovnim i srednjim školama.

On je ukazao da se sistematski pregledi rade djeci pred upis u školu, i u drugom, četvrtom, šestom i završnom razredu osnovne škole. 

Kavarić je naveo da se u srednjoj školi sistematski pregled radi u drugom i završnom razredu osnovne škole. 

"Predgojaznost i gojaznost djece, osobito u završnom razredu osnovne škole, iznosi od 19 do 21 odsto (dječaka 19 odsto, djevojčica 21 odsto), loše tjelesno držanje kod drugog razreda 12, kod starijih školaraca i 54 odsto", saopštio je Kavarić.

Kako je rekao, skolioze (nepravilan rast kičmenog stuba) je bilo u početnom stadijumu 11 odsto, a u kasnijim stadijumima osam, dok je kifoza (kriva kičma) zastupljena kod 22 odsto djece. 

"Deformiteti stopala su prisutni u 25 odsto, slabovidost pet odsto, a akcidentalni šum na srcu 0,7 odsto", ističe Kavarić.

On je poručio da je neophodno na vrijeme uočiti smetnje u govoru i deformitete stopala kod djece radi blagovremenog preventivnog tretmana logopeda i ortopeda.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.