Društvo

Mihailo: Crnu Goru pokušavaju da satru popovi Srpske crkve na čelu s Amfilohijem

Na današnji dan proslavljamo lučonošu svetosti Hristove u Podlovćenskoj Crnoj Gori, Svetoga Ivana Crnojevića, utemeljivača prijestonice i naše Crnogorske Crkve, što nam čini čast kao građanima Cetinja. Obavezni smo prema svetitelju naše crkve, a obavezni smo i prema gradu i i zemlji kojom je hodao i svjedočio vjeru u vječne i božanske vrijednosti, da budemo ljudi i hrišćani po mjeri njegove svetosti. Sveti Ivan, ugradio je sebe u Crnogorsku pravoslavnu crkvu i obnovio je Duhom Svetijem; obnovio je ne samo sebe, nego i svu Crnu Goru. I danas svi mogu da vide tu Crnu Goru, koju je tokom svoga zemaljskoga života svjedočio naš veliki svetitelj – Sveti Ivan Crnojević a koju pokušavaju da satru popovi cetinjske filijale Srpske crkve, na čelu s Amfilohijem - poručio je vladika Mihailo nakon liturgije povodom dana Ivana Crnojevića.
Mihailo: Crnu Goru pokušavaju da satru popovi Srpske crkve na čelu s Amfilohijem
Portal AnalitikaIzvor

Kako je naveo vladika Mihailo nakon liturgije u crvki Svetoga Ivana Crnojevića danas njegovom zemljom i njegovim gradom Cetinjem hodaju ''neki popovi Beogradske patrijaršije koji negiraju i njega i njegovu svetost i njegovu Crkvu''. 

''Prekjuče, pred Skupštinom, tokom pośete velikosrpskim partijama, nadpop cetinjske filijale Beogradske patrijaršije, poručio je da Crnogorci trebaju da idu putem Svetoga Petra Cetinjskoga, našega svetitelja, državotvorca i zakonodavca. A on lično ne ide tim putem, nego hoda putem izdaje domovine, u ineteresu velikosrpskih centara moći, i dovodjenja zemlje u status beogradske kolonije a nas u položaj beogradskih kmetova. Poručuje da se Crna Gora ne može graditi na podjelama na četnike i partizane i bjelaše i zelenaše. To nije podjela na četnike i partizane nego na domoljube i izdajnike domovine u interesu stranih sila. Tvrdi da je mjesto beogradskoga mitropolita u crnogorskoj Skupštini, i da je tamo njegovo mjesto. Ali je zaboravio da kaže da su tu Skupštinu, državu i Crnogorsku crkvu, svojevremeno bili ukinuli takvi kao što je on i njegova politička pastva. Na sreću, država se napokon odlučila da mu stavi na znanje da ona vrši suverena prava u ovoj zemlji, i zapriječila mu je ulaz u Skupštinsko zdanje'', istakao je Mihailo.

Vladika Mihailo dalje govori da crnogorska opozicija, koju Amfilohije lično predvodi, pravi političke platforme u metropolama stranih država, koje ugrožavaju suvjerenitet ove zemlje, i predstavljaju antiustavnu djelatnost koja se goni po službenoj dužnosti. 

''Dok se iz Srbije čuju glasovi o ugroženosti Srba što je najobičnija podlačka politika beogradskih centara moći kojom se podstiču domaći velelizdajnici da izazovu sukobe i u njima kompromituju državu.. Takvom politikom su se već služili tokom građanskoga rata u bivšoj Jugoslaviji, podstičući zaraćene strane na rat do istrebljenja, zbog čega je Amfilohije trebao da završi na Haškom sudu. Te velikosrpske partije ne žele da napušte ideju Srbje kao glavne sile čiji interesi treba da budu primarni u zemlji, i njih kao političkih okosnica države Crne Gore, čemu se moramo suprostaviti. Na kraju se pitam, kada će pod udar zakona doći, ne samo kriminalci i korupcionaši iz državnoga aprata, nego i takvi iz Srpske crkve koji su korumpirali državnu upravu, da bez pravnoga osnova upisuje crkvenu imovinu na Beogradsku patrijaršiju, i da presudjuje u sporovima oko crkvene imovine na štetu Crne Gore?'', zaključuje Mihailo.

Portal Analitika

Komentari (6)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
n ne okreći se Mitropolitu..
04.07.2017. 10:34

...no rabotaj svoj posao! Pa ako uzmogneš-obaveza tvoja-da onaj saldo od 25% poštovanja CPC-podigneš bar na nivo broja (45%)Crnogoraca u Crnoj Gori po popisu iz 2011! U suprotnom-biću prisljen da kažem i reprintujem Iva Vraniu.."Gospodaru preo MoračeU koje spada i Tara!) sve je drugojače..."?!!!!

0
11
a a mnus Moračani..
05.07.2017. 08:47

...u zbiru Crnogoraca Crne Gore Petrovića Njegoša-niko ka vi.."pioniri Iva Vrane"-u jedan vakat!

0
2
@ @
04.07.2017. 10:16

PA PO RISTOVOM PRIZNANJU VAZNIJE JE DEBELO CRIJEVO OD OBRAZA I IZ TOGA SVE DRUGO PROIZILAZI

21
5
J Jedan jedini...
04.07.2017. 09:59

Pravi predstavnik vjere koji se nije uključivao u sukobe i huškao braću jedne na druge... Vaše Preosveštenstvo želim Vam da nas još dugo vodite putem mira i sloge među svim vjerama...

23
5
s sekularna država...
04.07.2017. 18:43

..."ne među svim vjerama-(vjera je postala bakalnica- ruralnog tipa)"...NEGO SVIM LJUDIMA BREZ OBZIRA NA NACI JU-VJERU-PORIJEKLO-RASU-BOJU-POLITIČKU PRIPADNOST !!!!!

2
0
М Мирослав Ђукић
05.07.2017. 10:45

Јес наредан овај распоп рукоположен од стране командира цетињска полиције! Нема га надалеко,али стварно!

0
3