Abiznis

Podrška Estonije CG u procesu korišćenja EU fondova za poljoprivredu

Memorandum o saradnji između ministarstava poljoprivrede Crne Gore i Estonije predstavlja dobru osnovu za nastavak saradnje i implementaciju novih projekata, posebno u podršci daljim evropskim integracijama crnogorske poljoprivrede, ocijenili su resorni ministri obje države, Milutin Simović i Tarmo Tamm.
Podrška Estonije CG u procesu korišćenja EU fondova za poljoprivredu
Portal AnalitikaIzvor

Simović i Tamm su se sastali na marginama Konferencije Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija FAO, koja se održava u Rimu.

Iz Ministarstva je saopšteno da su se Simović i Tam saglasili da je ranije potpisani memorandum dobra osnova za implementaciju novih projekata, posebno u dijelu podrške daljim evropskim integracijama crnogorske poljoprivrede, imajući u vidu da je Estonija od 1. jula preuzela predsjedavanje EU.

Simović je, čestitajući Tammu estonsko predsjedavanje EU, kazao da je važan dalji proces EU integracija zemalja zapadnog Balkana.

On je naveo da je Crna Gora na dobrom putu u ispunjavanju ciljeva evropske agende, te da su aktivnosti Vlade usmjerene ka kvalitetnoj pripremi za članstvo. Simović je, u tom kontekstu, istakao značajne rezultate koji se postižu u pregovorima u poglavljima koja se odnose na poljoprivredu i ruralni razvoj, bezbjednost hrane i ribarstvo.

Simović je kazao da se u sektoru poljoprivrede sprovode aktivnosti u cilju povećanja konkurentnosti crnogorskih poljoprivrednika i da se očekuje brzi početak korišćenja EU sredstava iz IPARD programa. On je zahvalio Tammu na pomoći koju je Ministarstvo poljoprivrede Estonije pružilo, kroz ekspertsku pomoć, u pripremi crnogorske administracije za korišćenje tih sredstava.

Simović je naveo da je za Crnu Goru iskustvo Estonije dobar primjer kako veličina zemlje nije presudna da se u potpunosti iskoriste raspoloživa sredstva iz EU fondova.

Tamm je kazao da je Estonija spremna da još intenzivnije pruži tehničku pomoć u pripremi za korišćenje EU fondova, kako u oblasti ruralnog razvoja tako i u oblasti ribarstva i bezbjednosti hrane.

“Predsjedavanje Estonije EU dobra je prilika da se fokus stavi na podršku daljim integracijama Crne Gore, u svim oblastima”, dodao je Tamm.

On je kazao da za Crnu Goru veoma korisno može da bude iskustvo Estonije u pogledu korišćenja informaciono-komunikacionih tehnologija u oblasti poljoprivrede, što bi olakšalo sprovođenje raspoloživih programa EU.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.