Abiznis

Ministarstvo ekonomije: EPCG u boljoj poziciji nego prije partnerstva sa A2A

Vlada Crne Gore je dobila zvanično obavještenje od italijanskog partnera A2A o aktiviranju Put opcije definisane akcionarskim ugovorom između Vlade i A2A, kao većinskih akcionara u Elektroprivredi Crne Gore AD Nikšić.
Ministarstvo ekonomije: EPCG u boljoj poziciji nego prije partnerstva sa A2A
Portal AnalitikaIzvor

Aktiviranjem ove opcije zvanično je počeo proces izlaska A2A iz vlasničkih i upravljačkih struktura EPCG. 

-Podsjećamo da je Vlada Crne Gore u pregovorima postigla ovu opciju kako ne bi opteretila budžet Crne Gore, jer se radi o isplati u sedam godišnjih rata. Dakle, radi se o sporazumnom rješavanju odnosa dva akcionara, pod uslovima do kojih se došlo pregovorima. Nakon aktiviranja Put opcije A2A, u   skladu sa  Akcionarskim ugovorom,  nema više pravo na bitna rezervisana pitanja- ističe se u saopštenju Ministarstva ekonomije. 

Partnerstvo sa A2A, kako dodaju, je doprinijelo da je Elektroprivreda danas u boljoj poziciji nego što je bila  u  trenutku  ulaska  u  partnerstvo  sa  A2A,  "iako  to  nije   u  mjeri  u   kojoj  smo  projektovali".

-Investirano je ukupno 110 miliona eura,  profit za 2013. godinu je 35 miliona eura, dok je profit 2009.  je bio  četiri  miliona   eura.  Gubici  električne energije u  distributivnoj mreži ove godine se očekuju oko 14  odsto, a 2009. su preko 22 odsto. Stepen naplate u 2016. godini je oko 101 odsto,  a bio je 91,5% u godini dokapitalizacije i djelimične privatizacije. U ovom trenutku kompanija ima preko 230 miliona eura na svojim računima, što predstavlja dobru bazu za investiranje, i zarade zaposlenih u periodu 2009-2015 su u prosjeku veće 10 odsto- navedeno je u saopštenju. 

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
n nama
03.07.2017. 14:45

Kad i ko laže?Više ni oni ne znaju šta pričaju.Odakle onda priča o onolikom dugu domaćinstava?

0
2