Svijet

Preminuo vlasnik Antena grupe

Osnivač i vlasnik grčke kompanije Antena grup, kojoj pripadaju TV Prva, TV B92, VICE i Play radio Minos Kirjaku preminuo je iznenada u 75. godini, javlja televizija B92 na svom sajtu.
Preminuo vlasnik Antena grupe
Portal AnalitikaIzvor

Porodica Kirjaku izdala je saopštenje za javnost u kojem navodi da se sa “velikom tugom opraštaju od voljenog Minosa koji je preminuo iznenada od posljedica srčanog udara kasno popodne“.

Minos Kirjaku je u grčkoj javnosti poznat po brojnim poslovnim podvizima, a posebno po osnivanju najveće privatne televizije ANT1. Bio je i predsjednik Grčkog Olimpijskog komiteta od 2004. do 2009. godine, kao i predsjednik Panhelenske gimnastičarske asocijacije.

Rođen je 1942. godine u uglednoj grčkoj porodici Kirjaku. Njegov predak bio je i Dimitrios Vulgaris koji je osam puta bio premijer zemlje. Još jedan od predaka Minosa Kirjakua je i Aleksandros Korizis, bivši premijer Grčke od 1940. do 1941. godine.

Minos je studirao u Francuskoj i Španiji i bio je nasljednik brodarske porodične kompanije koja je osnovana 1852. godine. U porodičnom poslu je bio aktivan od svoje 17. godine.

U svojoj 23. godini, tačnije 1965. osnovao je kompaniju Athenian Tankers, a 1976. godine i dvije velike trgovinske naftne kompanije.

Kasnih osamdesetih godina, Minos aktivno ulazi u svijet medija osnivajući radio stanicu ANT1, a godinu dana nakon toga, tačnije 1989. i istoimenu televiziju.

Antena grupa, koja je osnovana 1999. godine, proširila je svoju djelatnost daleko izvan granica Grčke, a njegovo poslovanje uključuje brojne TV kanale, radio stanice, kompanije, investicije i partnerstva širom svijeta. Danas postoji ukupno 12 predstavništava Antena grupe u 20 zemalja u Evropi, SAD, Sjevernoj Americi, Australiji i Aziji.

Godine 1997. Minos Kirjaku osniva Panhelensku asocijaciju sportova i odlučno oživljava internacionalni spotski klub Tikitiriki koji se 2002. godine pridružio kategoriji Super Grand Prix u Svjetskoj federaciji klasičnih sportova.

Kao bivši ljuditelj sporta bio je predstavnik Grčke u Svjetskoj atletskoj federaciji. Uporedo se bavio zastupanjem grčke kulture u inostranstvu, a njegov diskretan humanitarni život ostaviće traga u grčkom društvu.

Antena grupa je od 2009. godine proširila svoju medijsku mrežu i na Srbiju u kojoj do danas vodi Prvu televiziju, TV B92, Vice i Play radio.

B92

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.