Muzika

Svijet obilježava 46. godišnjicu smrti Džima Morisona

Od smrti legendarnog američkog muzičara i pjesnika Džima Morisona, čiji grob u Parizu predstavlja jednu od nezaobilaznih turističkih atrakcija pored Ajfelove kule, Jelisejskih polja i Luvra, danas se navršava 46 godina.
Svijet obilježava 46. godišnjicu smrti Džima Morisona
Portal AnalitikaIzvor

Džim Morison, čije je pravo ime bilo Džejms Daglas Morison rođen je 8. decembra 1943. godine u američkom gradu Melburnu. Bio je pjevač i vođa „Dorsa“ i smatran za jednog od najharizmatičnijih pjevača u istoriji rokenrola.

Bio je inspirisan Ničevoom filozofijom, kao i pesnicima simbolizma Bodlerom i Remboom. Morison je za sebe tvrdio da je "Rembo u kožnoj jakni", a u borbi protiv društvene kontrole ličnosti i u vizionarstvu zaista i ima sličnosti između njih dvojice.

Veliki uticaj su na njega imali i indijanski šamani, što se vidjelo i na njegovim nastupima. Prije nego što je postao "bogat i slavan" upoznao je Pamelu Kurson, sa kojom je ostao u burnoj vezi do kraja života.

Bio je i sa "grupi" djevojkama, ali i sa poznatim koleginicama, poput Dženis Džoplin, Grejs Silk (Jefferson Airplane) i Niko (Velvet Underground). Čak je i učestvovao u ceremoniji vikanskog venčanja sa spisateljicom Patrišom Kenili. Bio je poznat kao ženskaroš, a u trenutku njegove smrti bilo je započeto oko 20 postupka za priznavanje očinstva.

Cijeli život Džima Morisona bio je dramatičan, ili je bar on tako volio da ga predstavlja, kako bi održao status misterioznog "seks boga rokenrola". Za razliku od nestalnosti i promjena u privatnom životu, a kasnije i na nastupima, sa muzikom je bilo potpuno drugačije – kao muzičar bio je konstantno dobar.

Dorse je osnovao 1965. sa kolegom sa fakulteta, Rejem Manzarekom, a grupi su se priključili i bubnjar Džon Densmor i gitarista Robi Kriger.

Naziv grupe uzet je od imena knjige "vrata percepcije", Oldosa Hakslija. Morison je to objasnio:

"Postoje poznate i nepoznate stvari, a između njih su vrata".

Bend je dostigao svjetsku slavu, i još važnije, upisao se u istoriju rokenrola. Mračna muzika, miješanje žanrova, tada potpuno nov odnos sa publikom i harizma frontmena vinuli su ih u nebesa. Iako je Morison bio pjesnik, a „credits“ na albuima je pripisan bendu, tekstove su pisali svi. Prvi singl, kojim su se proslavili, napisao je Kriger.

U to vrijeme, Morison je vodio boemski život, a vremenom je i sa LSD-a prešao je na nenormalno konzumiranje alkohola, pa je veliki uspjeh grupe pratilo i veliko posrnuće njenog lidera.

Džim Morison pronađen je mrtav u kadi, 3. jula 1971. u sobi hotela u Parizu. Zvanično, izdalo ga je srce, a autopsija nije urađena.

Pronašla ga je djevojka, Pam, koje je kasnije tvrdila da je njegova smrt posljedica predoziranja heroinom koji je ušmrkao misleći da uzima kokain. Naravno, postoji više teorija o "lažiranju smrti" Džima Morisona, prije svega zbog toga što je on želeio da na vrhuncu karijere lažira svoju smrt i pobjegne u Afriku.

U tom slučaju, plan je bio da se javi kolegama iz benda, što nije nikada učinio. Drugi razlog zbog koga fanovi vjeruju da Morison nije preminuo u Parizu je jer su njegovo tijelo videle samo dvije osobe (djevojka i mrtvozornik), iako je ostalo u hotelskoj sobi 3 dana pošto je pronađeno. Prošle godine, pojavila se i priča da je Morison ubijen, a javila se i žena koja tvrdi da je svjedok.

Morison je sahranjen na groblju velikana "Père Lachaise", a njegov grob je jedno od najposjećenijih mesta u Parizu. Natpis na Morisonovom grobu Κατά τον δαίμονα εαυτού znači "vjeran svom duhu".

Portal Analitika