Zanimljivosti

Kako da prepoznate toplotni udar, a kako sunčanicu?

Dok sunčanica nastaje usled prekomjernog izlaganju suncu, toplotni udar može da se javi čak i onda kada niste izloženi suncu. Dovoljno je samo da boravite u zagrijanoj prostoriji.
Kako da prepoznate toplotni udar, a kako sunčanicu?
Portal AnalitikaIzvor

Simptomi kod sunčanice: jaka glavobolja rast telesne temperature suva koža pospanost vrtoglavica iznenadni "mrak" pred očima zujanje u ušima nesvjestica Osobi koja ima sunčanicu možete pomoći tako što ćete je skloniti u hladniju zatamnjenu prostoriju, staviti je u ležeći položaj, a onda polivati vodom sobne temperature. Takođe, preporučuje se da joj date vodu u koju ćete staviti malo soli. Ukoliko osobi nije bolje, zovite hitnu pomoć.

Simptomi kod toplotnog udara: ubrzano disanje ubrzan puls povišena tjelesna temperatura osjećaj slabosti suva koža izostanak znojenja nizak krvni pritisak vrtoglavica žeđ Osobi koja dobije ima toplotni udar možete pomoći tako što ćete je skloniti u hladniju prostoriju, raskomotiti je, skinuti odjeću i obuću i po potrebi istuširati hladnom vodom. Za dalju njegu konsultovati lekara. Kako ne biste došli u ovakvu situaciju, jako je bitno da tokom najtoplijeg dijela dana ne izlazite iz kuće, ako morate, ponesite flašicu vode i lagani šešir, ne prejedajte se, izbjegavajte alkohol i kafu i što češće se tuširajte mlakom vodom.

B92

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.