Politika

Vujović: Svako neslaganje s rukovodstvom rezultira raspadom političke partije

Neslaganja unutar pojedinih opozicionih stranaka se nastavljaju. Nakon što je grupa fukcionera SNP-a, odlučila da održi sastanak s ciljem formiranja paralelnog odbora, iz SNP-a u saopštenju dostavljenom medijima smatraju da iza svega stoji DPS koja, koristeći Damjanovića da napada SNP. Nesuglasica ima i u DEMOS-u, pa politički analitičar Zlatko Vujović smatra da se opoziciona politička scena nalazi u konfuznom stanju kojem doprinose programske razlike.
Vujović: Svako neslaganje s rukovodstvom rezultira raspadom političke partije
Portal AnalitikaIzvor

Da su neslaganja unutar dijela opozicionih partija evidentna, potvrđuje namjera grupe funkcionera SNP-a, predvođena poslanikom Aleksandrom Damjanovićem i predsjednikom opštine Berane Dragoslavom Šćekićem, da sjutra održe  sastanak i formiraju paralelni odbor koji će da izmijeni odluke Glavnog odbora o kriterijumima za Kongres. Iz SNP-a, s druge strane, optužuju DPS da iza svega stoji i da, koristeći Damjanovića, želi da izvrši puč u partiji.

I u DEMOSU postoje sporenja govori činjenica da sjednica Glavnog odbora nije održana, te da potpredsjednik partije Goran Danilović zajedno s pristalicama traži održavanje prve vanredne izborne skupštine Demosa. Prvo SNP, zatim DEMOS.

Dvije opozicione partije koje se, smatra politički analitičar Zlatko Vujović, suočavaju s rizikom od podjela zbog programskih razlika.

- Demos, bez obzira na građansku orjentisanost gospodina Lekića, daleko da je bio od toga jer je nacionalna dimenzija njegovog identiteta preovladavala građansku. SNP teško da će moći da preživi ili će biti na ivici cenzusa nakon nove podjele, a pitanje je da li će nova partija moći da garantuje parlamentrani status - smatra Vujović.

Sve ukupno, smatra Vujović, ukazuje na jedno.

- Opoziciona politička scena nalazi se u dosta konfuznom stanju. Ono što se može reći za sve opozicione, ali i za vladajuće partije, da jednostavno nemaju unutarpartijske mehanizme koji bi omoguićili konsolidaciju različitih pristupa, već svako neslaganje s rukovodstvom rezultira raspadom političke partije - kaže Vujović.

On smatra da je očigledno da će opoziciona ponuda pred naredne parlamentarne izbore biti značajno izmijenjena.

- U kojoj mjeri će njihovi birači izaći na izbore, zavisiće od stepena opozicione konsolidacije i adekvatne ponude koja je u nekim situacijama prilično izostajala - zaključuje Vujović.

Portal Analitika

Komentari (2)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
g george wordy
03.07.2017. 22:51

Na političkoj sceni postkomunističkog predpolitičkog društva u tranziciji teško je odredit političke orjentacije partija, jer sve nose teško nasledje jednopartijskog sistema , autoritarnost, kao predznak ideološkog i nacionalnog , koje prerasta u goli interes, tako da su moguće sve koalicije i pored medjusobnih netrpeljivosti.Netrpeljivosti su uglavnom iz razloga gotovo istovetnih boljševističkih odnosa unutar partija po principu , vodja kao kliše za sve. Posledjni primjeri raskola u opozicionim partijama upravo to potvrdjuju .Baviti se profesiono politikom upravo podrazumeva nesebično angažovanje za dobrobit svoje zajednice, države, nacije jer to se višestruko vraća. To bi trebalo da bude cilj svih stranaka kojima je narod ukazao poverenje, a ne medjusobno trvenje, nejedinstvo i sitnospostvenički interesi pojedinaca koji upravo u tom nejedinstvu vide svoj profit, a to je gubitak za sve.

3
0
n neso
02.07.2017. 23:19

OVO JE TUGA I OD VLASTI I OPOZICIJE. OPOZICIONA POLITIČKA SCENA SE MORA MIJENJATI JER OVO SVE ŠTO RADE JE PRAVO RUGLO. MOŽDA TO I NAROD ZASLUŽUJE.

6
2