Kultura
  • Portal Analitika/
  • Kultura /
  • KotorArt: „Stentorija“ i „Pinguentum“ pobjednici 16. Međunarodnog festivala klapa Perast

KotorArt: „Stentorija“ i „Pinguentum“ pobjednici 16. Međunarodnog festivala klapa Perast

Dodjelom priznanja i zahvalnica sinoć je na centralnom peraškom trgu ispred Crkve Svetog Nikole, završen je 16. Međunarodni festival klapa Perast. Prema odluci žirija, ženska klapa „Stentorija“ iz Dubrovnika i muška „Pinguentum“ iz Buzeta bile su najbolje na ovogodišnjem takmičenju.
KotorArt: „Stentorija“ i „Pinguentum“ pobjednici 16. Međunarodnog festivala klapa Perast
Portal AnalitikaIzvor

U kategoriji muških klapa, druga nagrada pripala je klapi „Filip Dević“ iz Splita, a treća klapi „Jacera“ iz Šibenika. Nagrada publike u istoj kategoriji pripala je klapi „Assa Voce“ iz Podgorice, te novoj pjesmi koju su izveli, „Pod odrinom“.

Za najbolju debitantsku klapu festivala proglašena je „Bura“ iz Mostara, a priznanje za najbolju crnogorsku „Assa Voce“ iz Podgorice.

Prva nagrada u kategoriji „Nova klapska pjesma“ pripala je Krešimiru Magdiću za kompoziciju „Gospa od Škrpjela“ koju je izvela „Skontradura“ iz Dubrovnika. Za najbolji aranžman nagrađen je Duško Tambača za „Merjane, Merjane“ u izvođenju klape „Valdibora“ iz Rovinja. Prva nagrada za najbolje stihove pripala je pjesmi „Pod odrinom“ Mile Moškov.

0207klapa1Stručni žiri činili su Mojmir Čačija, Sara Dodig, Mirela Šćasni, Mario Katavić, Zlata Marjanović, Marina Dulović, Vojislava Beba Milić i Jasminko Šetka. Žirijem za Novu klapsku pjesmu predsjedavao je Jakša Fiamengo, a članovi su bili Ante Mekinić, Vjera Baničević, Tina Braić-Ugrinić i Obrad Pavlović.

Podsjećamo, prve takmičarske večeri u kategoriji ženske klape prvo mjesto po ocjeni žirija pripalo je klapi „Stentorija“ iz Daruvara, drugo klapi „Štorija“ iz Kaštel Kambelovca, a treće „Ankori“ iz Podstrane. Po ocjeni publike, najbolja te večeri bila je klapa „Skontradura“ iz Dubrovnika.

Tokom dva festivalska dana, u Muzeju grada Perasta predstavljen je peti broj festivalskog časopisa „Lirica“, čija teme je „Priče o moru“.

Foto: KotorArt/Festival klapa Perast

Portal Analitika