Društvo

Izmijenjene kazne za najteža krivična djela

Kazna dugotrajnog zatvora koja može trajati od 30 do 40 godina, biće u određenim slučajevima uvedena umjesto dosadašnje kazne od 40 godina, predviđeno je izmjenama Krivičnog zakonika, koje je usvojio parlament.
Izmijenjene kazne za najteža krivična djela
Portal AnalitikaIzvor

Ta kazna može se propisati za najteža krivična djela, s tim da se ne može odrediti kao jedina kazna za određeno krivično djelo.

- Kazna dugotrajnog zatvora ne može se izreći licu koje u vrijeme izvršenja krivičnog djela nije navršilo 21 godinu, čija je uračunljivost bila bitno smanjena i za pokušaj krivičnog djela. Predložena izmjena je potreba prakse naročito u slučajevima kada su izvršena najteža krivična djela od saizvršilaca, a u odnosu na jednog saizvršioca postoje dvije ili više naročito olakšavajućih okolnosti. Postavlja se pitanje da li je postojeće rješenje adekvatno u ovim slučajevima, da se tom saizvršiocu može izreći kazna od 20 godina ili 40 godina - kaže se u obrazloženju.

Zakonikom se uvodi naziv krivičnog djela – Neovlašćeno korišćenje državne imovine u izborne svrhe, što je, kako se navodi, propušteno prilikom uvođenja ovog krivičnog djela.

Usvojenim izmjenama predviđena je nova otežavajuća okolnost - invalidnost, za odmjeravanje kazne za učinjeno krivično djelo. Kako se precizira, ako je krivično djelo učinjeno licu iz „posebno ranjive kategorije lica“ koju čine djeca, lica sa invaliditetom, trudna žena, starija osoba, izbjeglice, sud će tu okolnost uzeti kao otežavajuću.

Izmjenama Krivičnog zakonika uvodi se nadležnost suda za odlučivanje o uslovnom otpustu, čime se zaokružuje sudska nadležnost za njgovo davanje i opozivanje.

- Izmjenom se proširuju kriterijumi koje će sud cijeniti prilikom odlučivanja o uslovnom otpustu, u skladu sa Zakonom o izvršenju kazne zatvora, novčane kazne i mjera bezbjednosti - kaže se u aktu.

U oblasti zdravlja ljudi uvode se dva nova krivična djela - protivpravno uzimanje ljudskih organa ili djelova tijela i čuvanje, prevoz, uvoz i izvoz ljudskih organa ili djelova tijela pribavljenih izvršenjem krivičnog djela.

- Time se vrši usklađivanje sa Konvencijom Savjeta Evrope prpotiv trgovine ljudskim organima - kaže se u obrazloženju.

Agencija Mina

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.