Društvo

Savjet AEM ugrožava rad radio stanica

Član Savjeta RTCG Goran Đurović, uputio je saopštenje za javnost koje objavljujemo u cjelini.
Savjet AEM ugrožava rad radio stanica
Portal AnalitikaIzvor

 „Savjet Agencije za elektronske medije (AEM) donio je Odluku o obustavljanju postupka po javnom konkursu za raspodjelu sredstava iz Fonda za pomoć komercijalnim radio–emiterima suprotno Pravilniku AEM koji reguliše dodjelu sredstava iz ovog Fonda. Odluka o obustavljanju postupka dodjele sredstava koju je donio Savjet AEM ne sadrži obrazloženje iz kojeg se može zaključiti da je postupak odlučivanja bio suprotan Pravilniku pa da je zbog toga obustavljen postupak.

Naprotiv, iz obrazloženja Odluke Savjeta AEM se može vidjeti da je postupak sproveden do kraja u skladu sa Pravilnikom a da je nakon toga Savjet AEM odlučio da obustavi postupak jer je dobio pismo Antene M u kojem je iskazano interesovanje za sprovođenje postupka dodjele sredstava. U mnogim postupcima dodjele sredstava interesovanje učesnika, pa i njihova pisana obraćanja raznim komisijama, nisu neuobičajena pojava. Ukoliko članovi Savjeta AEM imaju integritet onda bilo čije pismo ne može da dovede u pitanje njihovu samostalnost u donošenju odluka.

Savjet AEM svoju nezakonitu odluku objašnjava pokušajem uticaja na članove Savjeta ne objašnjavajući da li je neki član Savjeta podlegao uticajima ili je možda bio u sukobu interesa i da li je njihova odluka u vezi sa članom 40 Statuta AEM. Član 40 Statuta AEM predviđa da: „  Ako je član Savjeta učestvovao u radu uz postojanje sukoba interesa, ostali članovi su obavezni da ispitaju donesene odluke i mogu da ih proglase nevažećim.”

S obzirom da se Savjet AEM ne poziva na ovaj član u obrazloženju svoje odluke onda ostaje nejasno na čemu temelji svoju odluku. Zakon o elektronskim medijima kao ni Statut AEM ne prepoznaju mogućnost obustavljanja postupaka. Pravilnik o raspodjeli sredstva iz Fonda Agencije za pomoć komercijalnim radio emiterima u članu 14 ne prepoznaje mogućnost obustavljanja donošenja odluke i poništvanje postupka. Svojim nezakonitim odlukama Savjet AEM unosi pravnu nesigurnost i šalje poruku da je bez obzira na uslove konkursa i propisane procedure moguće, zahvaljujući većini u Savjetu AEM, donijeti odluku koja je odraz ličnih interesa.

U ovom procesu posebnu odgovornost imaju članovi Savjeta koji predstavljaju nevladin sektor. Upravo je uloga NVO predstavnika u ovom tijelu da se staraju o zakonitosti rada i odluka Savjeta. Ali, odsustvo svijesti o potrebi poštovanja propisa  ne čudi ako se zna da su dva člana- predstavnici NVO, izbarana suprotno Zakonu o elektronskim medijima. Teško je očekivati da zakonitost u radu poštuju Darko Ivanović i Edin Koljenović koji su u Savjet AEM došli zahvaljujući kršenju postupka u Skupštini Crne Gore.

Ako Savjet AEM smatra da procedura dodjele sredstava nije dobra, onda je jedni ispravan i zakonit način da započeti postupak po postojećem propisu dovede do kraja a da nakon toga izmijeni pravilnik kojim nisu zadovoljni. Svaka druga odluka Savjeta AEM i istrajavanje na nezakonitom poslovanju za posljedicu će imati ugrožen rad radio emitera u kojm je danas žrtva Antena M  i druge radio stanice, a sjutra neki drugi emiteri”, navodi se u saopštenju člana Savjeta RTCG Gorana Đurovića.

 

Portal Analitika

Komentari (6)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
N Natasa P.
03.07.2017. 13:47

Taj pravilnik je prestao da važi momentom donošenja odluke Ustavnog suda. Mogao bi da naučiš ponešto mlad si.

15
0
Z Zarije44
03.07.2017. 13:15

U koji si ti savjet Đuroviću, mislim da si malo promašio?! Ili si toliki ekspert da možeš svaku instituciju da učiš kako da donosi odluke? Nevjerovatno!!!

18
0
S Sukovič
03.07.2017. 09:09

Zašto niko ne kaže pravi razlog, od svih ovih ljudi što se bune po Medijima zbog čega je poništen konkurs?

5
0
N Nikola
03.07.2017. 00:53

Ne pada snijeg da pokrije brijeg nego da zverke pokažu tragove. Pametni naš narod.

13
1
M Milovan
03.07.2017. 00:51

Zasto cuti Savjet AEM povodom ovoga. Dobro bi bilo da cujemo njihovu stranu price. Da se sazna ko s kim pravi lobi.

14
0
N Nick
03.07.2017. 00:48

Odluka je u potpunosti zakonita. Neko je izgleda u talu iz Savjeta AEM sa Antenom M. Mozda to najbolje znaju Sukovic i Vujovic.

8
0