Društvo

Potpisan sporazum o saradnji ZZZCG i centara za socijalni rad

U okviru Operativnog programa „Razvoj ljudskih resura 2012-2013“, koji se finansira iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA), realizuje se projekat „Saradnja između Zavoda za zapošljavanje Crne Gore i centara za socijalni rad“. Glavni korisnik projekta je Ministarstvo rada i socijalnog staranja, a sprovodi ga konzorcijum WYG International iz Velike Britanije.
Potpisan sporazum o saradnji ZZZCG i centara za socijalni rad
Portal AnalitikaIzvor

U petak, 30. juna 2017. godine održana je evaluaciona radionica projekta tokom koje su predstavljeni primjeri pilotiranja novih metoda rada multidisciplinarnih timova Zavoda za zapošljavanje i centara za socijalni rad u pristupu ranjivim kategorijama.

Nakon evaluacione radionice uslijedilo je potpisivanje Sporazuma između Zavoda za zapošljavanje Crne Gore i centara za socijalni rad, čiji je opšti cilj unapređenje položaja ranjivih ciljnih grupa nezaposlenih osoba na temelju poboljšanja saradnje CSR i ZZZCG u pružanju mjera socijalne aktivacije te sprovođenju mjera socijalne uključenosti radno sposobnih korisnika materijalnog obezbjeđenja. Sporazum su potpisali direktor Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, gospodin Suljo Mustafić i direktori područnih jedinica Centara za socijalni rad.

Prisutne je pozdravio Goran Kuševija, generalni direktor Direktorata za socijalno staranje i dječju zaštitu Ministarstva rada i socijalnog staranja, koji je tokom svog izlaganja istakao značaj uvođenja novih metoda rada multidisciplinarnih timova u izradi individualnog plana aktivacije radno sposobnih korisnika materijalnog obezbijeđenja, osvrnuvši se na izmjene Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti.

Suljo Mustafić, direktor Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, takođe je ukazao na značaj potpisivanja sporazuma i uvođenja novih metoda rada, kroz koje će se socijalno integrisati osobe koje pripadaju osjetljivim ciljnim gurpama, s ciljem da im se omogući da se osnaže i razviju sposobnosti za bolju zapošljivost. U svrhu postizanja navedenog neophodno je otkloniti prepreke koje onemogućavaju osjetljivim kategorijama da se aktivnije uključe u društveni život i na tržište rada. Najvažniju ulogu u tome treba da uzmu Zavod za zapošljavanje i centri za socijalni rad.

Potpisivanje sporazuma će unaprijediti saradnju svih institucija koje rade u oblasti inkluzije i ojačati njihovu sposobnost pružanja koordiniranih i integrisanih usluga socijalno isključenim osobama. Zaposleni u institucijama, koji rade u oblasti inkluzije treba da razviju novi način razmišljanja i započnu saradnju, koristeći nove metode rada, zasnovane na pojačanoj svijesti o posebnim potrebama, a u cilju postizanja najboljih mogućih rezultata za stranke koje su uključene u proces socijalne inkluzije, istakao je Ivan Mitrović, direktor Centra za socijalni rad za opštine Nikšić, Šavnik i Plužine.

 

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.