Kultura

Kotor: Počinje Festival pozorišta za djecu

Predstavom "Putovanje u središte Zemlje", plesne trupe Roseland Musical iz Španije, na Ljetnjoj pozornici u Kotoru, danas će početi jubilarno 25. izdanje Kotorskog festivala pozorišta za djecu (KFPD), a ulaz na predstavu će biti besplatan, najavili su organizatori.
Kotor: Počinje Festival pozorišta za djecu
Portal AnalitikaIzvor

Direktor KFPD, Petar Pejaković, je na pres konferenciji, kazao da će Festival svečano biti otvoren u 21 sat, a pola sata kasnije će, kako je najavio, biti odigrana predstava po motivima romana Žila Verna.

"U pitanju je vizuelni spektakl, sa animacijom, plesom, multimedijalnim sredstvima. Nakon ove, u glavnom programu imamo još 18 predstava", saopštio je Pejaković u PR Centru.

On je kazao da Festival karakteriše internacionalnost i da će na ovogodišnjem izdanju biti manje predstava iz regiona, ali više iz inostranastva.

"Ove godine imamo nekoliko pozorišta koja dolaze sa predstavama koje su osvajale nagrade na najprestižnijim svjetskim festivalima. To su predstave iz Škotske, Danske, Francuske," istakao je Pejaković.

On je naglasio da je u pripremama bilo finansijskih poteškoća, napominjući da je Opština Kotor glavni pokrovitelj Festivala sa 130 hiljada eura.

"Posebno smo ponosi na to što je organizacioni tim, u ovih godinu priprema, uspio da obezbijedi 60 hiljada sopstvenih prihoda. Želio bih da akcentujem da nam je ogroman broj pojedinaca i preduzeća priskočilo u pomoć oko različitih stvari," istakao je Pejaković.

Nova-stara vijest je da će, kako je kazao, tročlani žiri dodijeliti šest nagrada.

"U žiriju su Ljubivoje Ršumović, jedan od pokretača Festivala prije 25 godina. Pored njega, u žiriju su Maja Mrđenović i Mišo obradović. Radujemo se da ćemo imati takvu vrstu stručne procjene kvaliteta predstava", rekao je Pejaković.

Tokom 12 dana trajanja Festivala će, kako je najavio, biti predstavljeno 86 programa.

"Biće preko 100 profesionalnih glumaca i drugih umjetnika koji će se predstaviti djeci i mladima i oko 1.250 djece i mladih učesnika u različitim programima, što je svakako impozantna brojka", rekao je Pejaković.

Koordinatorka pratećeg programa KFPD, Jelena Odalović, kazala je da će na ovogodišnjem Kotorskom festivalu učestvovati više od 1,2 hiljade ljudi na 67 pratećih programa.

"Ove godine na 25. Kotorskom festivalu imamo 67 programa za koje je karakterisatično da se odvijaju na nekoliko lokacija istovremeno,tako da imamo pokriven čitav grad", istakla je Odalović.

Ona je najavila tri književna programa koji se odnose na veče poezije Ljubivoja Ršumovića, Dragana Radulovića i veče poezije djevojčice iz Kotora, Kristine Kamenarović.

"Posebno želim da istaknem veče poezije djevojčice iz Kotora, Kristine Kamenarović čime želimo da podstaknemo dječije stvaralaštvo u Crnoj Gori", pojasnila je Odalović.

Ona je najavila i učešće Udruženja "Svitac" iz Beograda, koje će, kako je rekla, 6. jula na Pjaci od kina, predstaviti inkluzivni mjuzikl.

Odalović je dodala da će ulaz na predstave, u glavnom programu koštati dva eura, dok će za prateće programe biti besplatan.

Urednik Likovnog programa KFPD, Zdravko Delibašić, rekao je da će Kotor od sjutra biti galerija i scena, na kojoj će posjetioci moći da segledaju i tumače mnoge likove i sadržaje.

"Ovaj put smo stavili akcenat na izložbe. U pitanju je jedna jako zanimljiva "Crna Gora- muzej porodičnih osjećanja", iza koje stoji UNICEF i koja će, od 5. jula, biti postavljena u vidu 35 puzli kroz cijeli Kotor", objasnio je Delibašić.

On je kazao će druga izložba "Jedan Punkt dva", biti otvorena u Crkvi Svetoga Pavla od 9. do 15. avgusta.

RTCG

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.