Društvo

Smanjena potrošnja lijeka Buprenorfin

Potrošnja lijeka Buprenorfin od početka primjene novog Uputstva, koje je Ministarstvo zdravlja izdalo 08.05. smanjena je za više od 50 posto, pokazaju podaci koji su dostavljeni ministarstvu iz javnih zdravstvenih ustanova Crne Gore.
Smanjena potrošnja lijeka Buprenorfin
Portal AnalitikaIzvor

Uporednom analizom došli smo do brojki koje ukazuju na manji broj korisnika, pa je tako prije početka primjene novog načina prepisivanja lijeka broj pacijenata u Podgorici iznosio 311,a sada 147, Danilovgradu 12, sada  8, Baru 74, sada 51, Budvi 32 sada 22, u Tivtu je sa 10 broj smanjen na 4, Beranama sa 37 na 22, Bijelom Polju sa 34 na 19, u Kotoru sa 40 na 33. Prema posljednjem izvještaju, u Kolašinu i Mojkovcu, gdje su ranije registrovana dva korisnika,u ovom trenutku se ti pacijenti ne pojavljuju.

Po novom uputstvu, Buprenorfin, lijek koji koriste zavisnici od narkotika u zamjenu za opijate, a sprečava pojavu apstinencijalnih smetnji, više se ne izdaje na recept, već se direktno dostavlja u zdravstvene ustanove i pacijentima daje u Centrima za mentalno zdravlje ili Metadonskim centrima, direktno da popiju, u prisustvu zdravstvenog radnika. Lijek se dozira po procjeni psihijatra i daje se svakodnevno, uz obavezan psihijatrijski izvještaj koji ne može biti stariji od mjesec dana.

Ministarstvo zdravlja uputilo je obavještenje svim zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori po kojem će pacijenti, sa izvještajem psihijatra, ne starijim od mjesec dana moći da dobijaju terapiju svakodnevno u gradu u kome trenutno borave, bilo zbog sezonskog rada ili godišnjeg odmora, na isti način kao i pacijenti koji žive u tom gradu.

Potrebno je da se pacijenti sa izvještajem  jave u Centar za mentalno zdravlje gdje će se direktno davati terapija, a evidencija voditi upisivanjem na poleđini izvještaja uz datum davanja i faksimil ustanove gdje je dato.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.