Politika

SDP: Urušavanje parlamentarizma ušlo u novu fazu

Marionetski parlament je ispunio još jednu želju svog vlasnika. Mimo demokratskih standarda donio je odluku o pritvaranju opozicionog poslanika. Po proceduri je mogao iz svoje odluke ukloniti zahtjev za pritvaranje, ali kako progon oponenata autokratiji postaje prvi zadatak to je urušavanje parlamentarizma ušlo u novu fazu, ocijenjeno je iz SDP-a.
SDP: Urušavanje parlamentarizma ušlo u novu fazu
Portal AnalitikaIzvor

-Činjenica je da predlog nije sadržavao adekvatne elemente koji bi ukazivali na krivično djelo koje se poslaniku Medojeviću stavlja na teret, kao i da nije udovoljeno zahtjevu da sjednici prisustvuje tužilac. Sve to ukazuje na još jedno posrnuće marionetskog parlamenta koji je po narudžbi vrha DPS-a postao ugažena institucija lišena bilo kakve uloge sem glasačke mašinerije na usluzi crnogorskoj autokratiji. Trend ubrzanog urušavanja institucija i njihovog kredibiliteta i sve očigledniji selektivan pristup pravosuđa je evidentan. Na jednoj strani imamo od reda zastare i odbacivanje slučajeva kada su u pitanju predstavnici ili ljudi bliski vlastima u višemilionskim aferama dok s druge strane  imamo posvećeno pravosudno bavljenje kritičarima vlasti. Ruganje sa pravdom u slučaju Marović koje se dešava na relaciji crnogorska srpska vlast je takodje ordinaran primjer nepravde- ističe se u saopštenju SDP-a, dostavljenom Portalu Analitika.

Kako se dodaje, slučaj poslanika Medojevića stoga nije moguće tretirati van konteksta opšteg trenda urušavanja institucija.

-Nemamo ništa protiv da se na sudu dokaže nečija krivica ili nevinost. Ipak ukazujemo, poput jednog broja predstavnika međunarodne zajednice, na delikatnost ovog slučaja i potrebe njegovog tretiranja sa posebnom pažnjom budući da je autokratska vlast više puta pokazala da umjesto rješavanja duboke krize želi da istu produbljuje ne prezajući ni od izazivanja podjela i sukoba u društvu- zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika