Kultura

ALIS KOLTREJN: Džez sa Atlantide

Muzika koju je džez ikona stvorila od 1982. do 1995. godine je nešto čemu nema ničega sličnog, ni ravnog. Rezultat je duboke inspiracije i kanalisanja bola, ali i ogromne životne energije
ALIS KOLTREJN: Džez sa Atlantide
Portal AnalitikaIzvor

Smrt voljene osobe ne samo što čovjeku okrene život naglavačke, već i njegovom životu umije da pruži potpuno, konačno značenje. Kada se to dogodilo Alis Koltrejn, džez ikona i supruga još veće legende Džona Koltrejna napravila je odstupnicu u spiritualni svijet hinduizma. Pobjegla je u svijet čudan i egzotičan kao što je to njeno novo ime - Turijasangitananda.

Mala zajednica

Ašram je mala religijska zajednica posvećena meditaciji i životu u skladu sa indijskom tradicijom, u slavu božanstava Rame i Krišne. Godine 1982. jednu takvu zajednicu, na površini od 4.000 kvadrata zemlje, visoko u udaljenim planinama Južne Kalifornije, osnovala je Alis Koltrejn.

Tamo je povela svoje četvoro djece, napustila život u Njujorku i postala guru, majka, lider – kako god hoćete – nekoliko desetina sljedbenika. Interesovanje novinara bilo je rijetko, a kolege koje su uspijevale da pronađu zavučenu drvenu ogradu u šumi, na kraju prašnjavog puta, svjedočile su o prelijepoj horskoj muzici koja se širila dolinom.

Blago na kasetama

Kao što dobri poznavaoci džeza šezdesetih znaju, Alis Koltrejn je jedna od najznačajnijih i najinovativnijih kompozitorki. Ono što sada prepoznajemo kao „kosmički džez“, pijanistkinja i harfistkinja definitivno je napustila 1967. Džonovu smrt od raka jetre, iznenadnu, brzu i preranu, nije uspijevala da prihvati do susreta sa jednim guruom u baptističkoj crkvi u Detroitu.

Ono što je Koltrejn stvarala u ašram periodu od 1982. godine (briljantni „Tirya Sings“) do 1995. godine (sanjivi „Glorius Chants“) stalo je u četiri albuma, koji su podijeljeni njenim sljedbenicima na kasetama! Tako su preživjeli i opstali - svi producenti su odbijali da objave materijal na ploči kao nekonvencionalan, potpuno van bilo kakvog poznatog muzičkog konteksta i pravila. I pravo je čudo da je ovo blago uopšte preživjelo...

Pobjeda života

Materijal priređen na albumu „The Ecstatic Music of Alice Coltrane Turiyasangitananda“ je, ukratko, nešto čemu nema ničega sličnog, ni ravnog. Rezultat je duboke inspiracije i kanalisanja bola, ali i ogromne životne energije.

U jednom momentu je nalik na klasičan baptistički gospel američkog Juga, dok riječi i napjevi na sanskritu ne zamirišu na Istok. Takav sudar Afrike i Azije je nevjerovatno skladan i oslobađajući – sa jedne strane je potpuno i ludo „džezi“, a sa druge tako ponosan i radostan... Prava pobjeda života.

Preslušavanje ove muzike, prije svega magične sedmominutne pjesme „Om Shanti“ nalik je otkrivanju nekog blaga Atlantide koje ipak postoji i čekalo je naše vrijeme da bude otkriveno. Alis Koltrejn dočekala je posthumno, deceniju nakon što je preminula 2007. godine, da je prepoznamo kao istinsku velikanku muzike 20. vijeka. Njen ašram je čekao dugo da bude pronađen, ali isključivo našom krivicom.

S. STAMENIĆ

Ocjena: 90/100

Link: https://www.youtube.com/watch?v=0Yh59k4SnHQ&list=PLEBCOEl1fco9erBwtR1bwFwVIV9UVouEG

FOTO: npr.org / uakabop.com

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.