Kultura

VEEP FINALE: Neuništivi samoubica

Selina Mejer ne prestaje da se davi u političkim vodama, ali nema namjeru da odustane. Fanovi su u finalu počašćeni sočnim flešbekovima iz života smotane potpredsjednice i vrhunskom najavom turbulencija u sedmoj sezoni
VEEP FINALE: Neuništivi samoubica
Portal AnalitikaIzvor

Kada je Selina Mejer (Džulija Lui-Drajfus) počela da pliva političkim vodama, američki predsjednik udijelio joj je veoma važan zadatak. Tražio je od potpredsjednice da ne čini ništa - ama baš ništa- i da nastavi da bude žena, što je oduvijek „radila“ veoma lijepo i uspješno. Naravno, najnesposobnija političarka svih vremena uvijek je patriotski prihvatala svaki zadatak, a onda tjerala po svome u mulju Vašingtona.

Ni poslije šest godina njene karijere – mini istorije umalo političkih samoubistava poznatije pod imenom „Veep“ – Selina nije pokazala namjeru da odustane. Da je napast tu da ostane pokazalo je vrcavo finale šeste sezone serijala HBO.

Korak u prošlost

Ponekad je teško povjerovati da se čitavih šest godina družimo sa manijakalnim timom Seline Mejer. „Veep“ još djeluje iznenađujuće svježe i puno municije da se ruga isfoliranim političarima. U finišu šeste sezone kreatori serije prošetali su fanove čudnovatim tajmlajnom u rasponu od 24 godine, dokazujući da imaju da otkriju još mnogo vrhunskih detalja čak i o događajima koje je Selina davno ostavila za sobom.

U desetoj epizodi vidjeli smo prvi susret Selinei Gerija (Toni Hejl), događaj koji se zbio tako davno da je potpredsjednici nenormalno privrženi nosač torbe još imao kosu! Zavirili smo i u psihijatrijsku kliniku u Arizoni u koju je flipnuta Selina smještena poslije gubitka predsjedničke stolice. O ovom boravku, koji je radovao samo Gerija (na psihijatriji su mislili da je Selinin muž), samo smo slušali tokom šeste sezone dok je tim Mejer lagao novinarima da je šefica bila u spa centru na odmoru.

Gaf za budućnost

Pisci serijala počastili su fanove malim flešbekovima, ali i vrhunskim razvojem događaja u sadašnjosti, efektno pripremajući Selinu za sedmu sezonu. U jednom trenutku, kada je nastupio skandal sa otvaranjem njene biblioteke u obliku „džinovske vagine“ na mjestu gdje su nekada bile odaje za robove, pomislili smo da je stvarno kurtkobejnovala svoju karijeru. Neuništivi samoubica uspio je da iznenadi.

Selina je namjerno napravila gaf zato što „biblioteke imaju samo penzionisani predsjednici“. Njena zaostavština je otkazana i otkačen momak Džafar („muslimanski prtljag“) da bi se kandidovala za šeficu SAD – četvrti put! I to bez Majka, ponovo sa Denom Iganom, trudnom Ejmi i novom snagom - novinarom Vašington posta koji je pokušao da puca u njenu političku karijeru više puta.

Selina u sedmoj sezoni ima sa kim, ali i protiv koga. Jedan od njenih glavnih konkurenata u trci za predsjednika biće Džona – nevjerovali ili da. Ovo je sasvim dovoljan nagovještaj da nas u nastavku serije čeka jedan obećavajući plast psovki i sočnih uvreda, među kojima se ponekad može pronaći dirljiv i iskren ljudski momenat. Aprile 2018, proklet bio... Tako si daleko!

M. I.

FOTO: tvline.com

Portal Analitika