Kultura

TWIN PEAKS, S03E08: Atomska košnica

Stara teorija fanova Linčove serije bila je tačna. Veliko, natprirodno zlo koje je nadiralo iz tamnih šuma ima veze sa rezultatima nuklearnih proba koje su pominjane u drugoj sezoni
TWIN PEAKS, S03E08: Atomska košnica
Portal AnalitikaIzvor

Televizijska simfonija uništenja, koju je u osmoj epizodi treće sezone servirao Dejvid Linč, bila je dovoljna da naučimo mnogo o tome šta se to stvarno dešava u svijetu Tvin Piksa. I to više nego u bilo kojoj epizodi do sada!

Ubitačna ideja

Ironično i potpuno u svom stilu, slavni režiser odlučio je da izmjesti radnju daleko od zaboravljenog grada na granici Kanade i Amerike. Omiljena, više od dvije decenije stara teorija fanova serije „Twin Peaks“ bila je tačna: ono veliko, natprirodno zlo koje je nadiralo iz tamnih šuma, ima veze sa rezultatima nuklearnih proba koje su pominjane u drugoj sezoni. Linčova ideja je jasna i ubitačna – samo kao posljedica čovjekovog zločina nad prirodom javlja se ta podivljala aberacija, personifikovana u mističnom biću Bobu.

Omaž Kjubriku

Duga, hipnotišuća scena prve nuklearne probe u istoriji, u maju 1945. godine u Novom Meksiku jeste Linčov veliki i fantastičan omaž Stenliju Kjubriku. U momentima kada povezuje naučnu fantastiku sa mitologijom i ritualnim, ovaj reditelj blista.

To je naročito jasno u momentu kada se atomska košnica prospe u svijet mističnog diva i jedne ranjive dame iz Crvene sobe. Priroda zna da izliječi samu sebe, ali njeno proviđenje i vrijeme teče drugačije od našeg.

Tako sudbina agenta Dejla Kupera, u raskoraku između tromog korporativnog promašaja Dagija i devijantnog Kupa kog je zaposjeo Bob, dobija planetarnu, epohalnu važnost. Tamne i duge sjenke nadvijaju se nad Tvin Piksom, a iz njih vrebaju bića mnogo opasnija i od samog Boba...

S. S.

FOTO: indiewire.com

Portal Analitika