Svijet

Austrijski Ustavni sud: Hitlerova rodna kuća pripada državi

Ustavni sud Austrije potvrdio je danas odluku austrijske vlade o eksproprijaciji kuće u kojoj se rodio Adolf Hitler, u mjestu Braunau.
Austrijski Ustavni sud: Hitlerova rodna kuća pripada državi
Portal AnalitikaIzvor

Ministar unutrašnjih poslova Volfgang Sobotka izrazio je zadovoljstvo odlukom Ustavnog suda.

"Time obezbjeđujemo da ovo zdanje neće nikada dospjeti u pogrešne ruke i postati mjesto hodočašća fanova Hitlera", naglasio je on u saopštenju.

Sud je danas odbacio žalbu ranije vlasnice, koja je smatrala da je odluka vlade bila suprotna zakonu.

Predsjednik Ustavnog suda Gerhart Holcinger istakao je da samo eksproprijacija može da obezbijedi puno upravljanje nad kućom od strane države.

Eksproprijacija je sprovedena zahvaljujući specijalnom zakonu koji je u međuvremenu usvojen, a Sud je odgovorio da odluka nije protivustavna, jer je ustanovio da je taj zakon bio u interesu javnosti, a da imovina u ovom slučaju nije oduzeta bez nadoknade.

Inače rodna kuća Adolfa Hitlera vraćena je 1952. godine ranijim vlasnicima, a država je tu nekretninu iznajmila kako bi spriječila da ona postane muzej obožavalaca nacističkog vođe.

U kući su bile socijalne ustanove do 2011, od kada je zdanje prazno.

U više navrata je država pokušala da otkupi kuću, ali vlasnica nije bila spremna na razgovor, pa je donijeta odluka o eksproprijaciji.

(Tanjug)

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.