Društvo

"Kazniti onog ko je istovario gume"

Prijestonica Cetinje osudila je istovar veće količine guma na nesanitarnom odlagalištu "Vrtijeljka", koje je izvršeno, kako je saopšteno, bez znanja Prijestonice i Komunalnog preduzeća Cetinja.
"Kazniti onog ko je istovario gume"
Portal AnalitikaIzvor

"Nakon saznanja o ekološkom incidentu koji se dogodio na nesanitarnom odlagalištu "Vrtijeljka", Komunalna policija Prijestonice Cetinje je odmah izašla na lice mjesta i sačinila službenu zabilješku kao i foto elaborat, nakon čega je Upravi Policije podnešena krivična prijava protiv NN lica, saopšteno je iz Prijestonice.

Prijestonica, kako se navodi, najoštrije osuđuje ovaj vandalski čin i zahtijeva od nadležnih državnih organa da pronađu počinioce i iste kazne, jer smatraju da se radi o kriminalnoj aktivnosti koja ne smije proći nekažnjeno.

"Prijestonica Cetinje sprovodi poseban set mjera u pravcu kreiranja politika održivog razvoja i zaštite životne sredine, pa je sanacija "Vrtijeljke" prepoznata u ključnim dokumentima Prijestonice, počevši od planova strateškog razvoja, prostorno urbanističkog plana grada, sve do Lokalnog plana upravljanja komunalnim i neopasnim građevinskim otpadom.Lokalitet „Vrtijeljka“ predstavlja crnu ekološku tačku na našoj teritoriji, a Prijestonica je već u završnoj fazi obezbijeđivanja sredstva od međunarodnih donatora u visini od oko dva miliona eura, za njenu sanaciju. Ovakav nerazuman i kriminalan čin prema prirodi i životnoj sredini neodgovornih pojedinaca, sada dovodi u pitanje i samu realizaciju projekta njene sanacije", navodi se u saopštenju.

Prijestonica Cetinje je od jutros uvela monitoring na lokaciji "Vrtijeljka" i organizovala dvadesetčetvoročasovna dežurstva kako bi se spriječili dalji, slični incidenti, jer se očigledno radi o organizovanoj kriminalnoj aktivnosti.

"Nadležne službe Prijestonice Cetinje već traže model za uklanjanje odloženih guma, kako bi se lokacija u što kraćem roku očistila i započela realizacija njene sanacije. Još jednom apelujemo na nadležne državne organe da hitno reaguju kako bi se stalo na put ekološkom kriminalu koji je proteklih dana, očigledno, prisutan na teritoriji prijestonice. Takođe, apelujemo na građane da, ukoliko primjete slične aktivnosti iste prijave našim nadležnim službama ili Upravi policije", poručuju iz Prijestonice.

Portal Analitika