Region

"EU treba da nastavi politiku proširenja"

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je danas na završnom sastanku šefova država i vlada Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) da Evropska unija treba da nastavi politiku proširenja i da ostane fokusirana na evropsku perspektivu jugoistočne Evrope.
"EU treba da nastavi politiku proširenja"
Portal AnalitikaIzvor

"Pristup ove inicijative uspješno kombinuje naše zajedničke interese. Svaka od zemalja odabrala je sopstveni put, ali na ovaj ili onaj način imamo zajedničku evropsku perspektivu. Jedna stvar je sigurna - postoji jasna i sigurna volja svih nas da nađemo zajednička rješenja i unaprijedimo živote naših građana", rekla je Grabar-Kitarović, prenosi regionalna N1 televizija.

Ona je u svom govoru naglasila i borbu protiv svih oblika terorizma.

"Prijetnje globalnog terorizma su nešto na što je osjetljiva svaka zemlja, bitno je da naše službe sarađuju", rekla je hrvatska predsjednica i ocijenila da EU i NATO moraju da ulože više truda u sigurnost zemalja regiona.
Ona je takođe naglasila da je Hrvatska predana projektu EU, a da ne želi Evropu "više brzina".

Samit završava svečanom večerom na kojoj će učestvovati i premijer Hrvatske Andrej Plenković.

Hrvatska danas završava jednogodišnje predsjedavanje Procesom koje će sada preuzeti Slovenija.

Članice SEECP su Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Bugarska, Grčka, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Rumunija, Slovenija, Srbija i Turska. Kosovo učestvuje pod nazivom SEECP učesnik (participant).

Portal Analitika