Društvo

Nakon eko-incidenta: Prijestonica će obezbijediti 2 miliona eura za „Vrtijeljku“

Nakon saznanja o ekološkom incidentu koji se dogodio na nesanitarnom odlagalištu „Vrtijeljka“, Komunalna policija Prijestonice Cetinje odmah je izašla na lice mjesta i sačinila službenu zabilješku, kao i foto elaborat, nakon čega je Upravi policije podnešena krivična prijava protiv NN lica, rečeno je Portalu Analitika iz Prijestonice.
Nakon eko-incidenta: Prijestonica će obezbijediti 2 miliona eura za „Vrtijeljku“
Portal AnalitikaIzvor

Oni dalje navode kako su juče na „Vrtijeljci“ nadležne službe Prijestonice zatekle su veću količina guma koje su istovarene bez znanja Prijestonice i Komunalnog preduzeća Cetinja.

- Prijestonica najoštrije osuđuje ovaj vandalski čin i zahtijeva od nadležnih državnih organa da pronađu počinioce i iste kazne, jer smatramo da se radi o kriminalnoj aktivnosti koja ne smije proći nekažnjeno. Prijestonica Cetinje sprovodi poseban set mjera u pravcu kreiranja politika održivog razvoja i zaštite životne sredine, pa je sanacija „Vrtijeljke“ prepoznata u ključnim dokumentima Prijestonice, počevši od planova strateškog razvoja, prostorno urbanističkog plana grada, sve do Lokalnog plana upravljanja komunalnim i neopasnim građevinskim otpadom – ističu iz Prijestonice.

Oni podsjećaju da „Vrtijeljka“ predstavlja „crnu ekološku tačku na teritoriji te opštine, ali da su u završnoj fazi obezbijeđivanja sredstva od međunarodnih donatora od oko dva miliona eura za njenu sanaciju.

- Ovakav nerazuman i kriminalan čin prema prirodi i životnoj sredini neodgovornih pojedinaca, sada dovodi u pitanje i samu realizaciju projekta njene sanacije. Prijestonica Cetinje je od jutros uvela monitoring na lokaciji „Vrtijeljka“ i organizovala 24-časovna dežurstva kako bi se spriječili dalji, slični incidenti, jer se očigledno radi o organizovanoj kriminalnoj aktivnosti. Nadležne službe Prijestonice Cetinje već traže model za uklanjanje odloženih guma, kako bi se lokacija u što kraćem roku očistila i započela realizacija njene sanacije. Još jednom apelujemo na nadležne državne organe da hitno reaguju kako bi se stalo na put ekološkom kriminalu koji je proteklih dana, očigledno, prisutan na teritoriji prijestonice. Takođe, apelujemo na građane da, ukoliko primjete slične aktivnosti iste prijave našim nadležnim službama ili Upravi policije – zaključuju iz Prijestonice Cetinje.

Portal Analitika