Kultura

Učesnici festivala "Odakle zovem" u posjeti Ministarstvu kulture

Učesnici festivala kratke priče „Odakle zovem 2017“ posjetili su danas Ministarstvo kulture i razgovarali sa prof.mr Jankom Ljumovićem, ministrom kulture.
Učesnici festivala "Odakle zovem" u posjeti Ministarstvu kulture
Portal AnalitikaIzvor

Gosti su bili: Slobodan Šnajder, Branko Čegec, Ljiljana Dirjan, Bogomir Đuzel, Božidar Koprivica, Vojo Šindolić, Staša Aras, Ljubeta Labović, Marija Dragnić, Hedina Tahirović-Sijerčić i Varja Đukić, a ministar Ljumović izrazio je zadovoljstvo što je ovogodišnje izdanje Festivala okupilo istaknuta imena regionalne književnosti.

- Razgovor je bio prilika da se istaknu aspekti Festivala koji su značajni za inovativne prakse u izdavaštvu. Neke od tema kojima je ovogodišnje izdanje posvećeno, poput promjene paradigme u izdavačkoj djelatnosti, romske književnost i LGBT književnosti, bile su inspirativne i za današnji razgovor. Ministar Ljumović je iskoristio priliku da predstavi nedavno usvojeni Program Kreativna Crna Gora: Identitet, imidž, promocija 2017-2020. i pozvao umjetnike da se uključe i predlože svoje inicijative za dalji razvoja programa. Direktorica Festivala Varja Đukić istakla je da je prethodne tri večeri crnogorska publika bila u prilici da uživa u zanimljivim i kreativnim programima. Takođe je izrazila zadovoljstvo posjećenošću Festivala i najavila da će večerašnji program početi gostovanjem pisca Slobodana Šnajdera, nakon čega će novinarka i književnica Hedina Tahirović-Sijerčić govoriti o romskoj književnosti - navodi se u saopštenju Ministarstva kulture.

Festival "Odakle zovem 2017" biće sjutra zatvoren, a njegov program je sufinansiralo Ministarstvo kulture.

Portal Analitika