Kultura

Odakle zovem: Večeras Šnajder, stihovi Šimborske zatvaraju festival

Pretposljednji dan Festivala „Odakle zovem“ počeće razgovorom sa čuvenim hrvatskim autorom Slobodanom Šnajderom i promocijom njegove nove knjige „Doba mjedi“ u Knjižari Karver od 20 časova.
Odakle zovem: Večeras Šnajder, stihovi Šimborske zatvaraju festival
Portal AnalitikaIzvor

Sa čuvenim stvaraocem koji je publiku osvojio dramskim djelima „Hrvatski Faust“, „Nevjesta od vjetra“, „Enciklopedija izgubljenog vremena“, romanom „Morendo“, pripovijetkama „505 sa crtom“ i mnogim drugim, razgovaraće Marinko Vorgić.

Romska književnost i kultura biće predstavljena od 22 časa, uz podršku međunarodne organizacije HELP, NVO RAE Savjet kampa, NVO Prostori i Ministarstva za ljudska i manjinska prava. Gošća je Hedina Tahirović-Sijerčić, a romsku poeziju čitaju Alija Žabelji i Marija Ivanova. Nastupiće i muzičari Gani Gaši na saksofonu i Naim Krasnići na klavijaturama.

Program 9. Međunarodnog književnog festivala „Odakle zovem“ počeće sjutra promocijom časopisa „Script“ na platou Knjižare „Karver“ od 20 sati, a govoriće Đorđe Šćepović, Marija Dragnić, Braco Subotić i Damjan Pejanović.

Festival će zvanično zatvoriti komad „Malo o duši“ nastao prema pjesmama nobelovke Vislave Šimborske, u adaptaciji i režiji glumice Varje Đukić od 21 čas i 30 minuta. Premijerno izvedena 24. maja, ova predstava je koprodukcija Centra za kulturu Tivat, Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“ sa Cetinja i bjelopoljskih Ratkovićevih večeri poezije. Tekst govori Varja Đukić, muziku je komponovala Nina Perović, koju ujedno izvodi sa violistkinjom Anom Rašović. Poeziju Šimborske prevela je Biserka Rajčić.

Portal Analitika