Abiznis

Raspisan Javni poziv za uvođenje međunarodnih standarda

Ministarstvo ekonomije rapisalo je danas javni poziv za učešće u Programu povećanja regionalne i lokalne konkurentnosti kroz usaglašavanje sa zahtjevima međunarodnih standarda poslovanja za ovu godinu i trajaće do 20. jula.
Raspisan Javni poziv za uvođenje međunarodnih standarda
Portal AnalitikaIzvor

“Raspoloživa sredstva u ovoj godini za realizaciju Programa su 70 hiljada EUR. Odobrena pomoć Ministarstva ekonomije je do 70 odsto opravdanih troškova za mala preduzeća, odnosno do 60 odsto za srednja, u iznosu najviše do pet hiljada EUR, bez poreza na dodatu vrijednost (PDV), po jednom aplikantu”, navodi se u pozivu.

Cilj Programa, koji je donijet za period od ove do 2020. godine, je finansijska podrška preduzetnicima, malim i srednjim preduzećima, naročito iz manje razvijenih jedinica lokalne samouprave, da u što većoj mjeri povećaju svoju konkurentnost, prvenstveno kroz usaglašavanje sa zahtjevima međunarodnih standarda za proizvode i podršku za dobijanje akreditacije za ocjenjivanje usaglašenosti.

“Finansijska podrška u okviru prve komponente Programa odnosi se na refundaciju opravdanih troškova akreditacije onih preduzeća koja su akreditovana za tijela za ocjenu usaglašenosti, i to za seriju standarda MEST EN ISO 17000”, rekli su iz Ministarstva.

Troškovi aktivnosti akreditacije za tijela za ocjenu usaglašenosti su predmet refundacije jedino ukoliko je kompanija dobila akreditaciju od Akreditacionog tijela Crne Gore. Proces pripreme je isti kao kod implementacije međunarodnog standarda za preduzeća, samo je sertifikacija različita jer je realizuje nacionalno akreditaciono tijelo.

“Druga komponenta podrške Programa odnosi se na refundaciju opravdanih trškova za implementaciju/uvođenje standarda, sa sertifikacijom ili redovonim nadzorom ili resertifikacijom: serija MEST EN ISO 9001, standard MEST ISO 14001 i serija MEST OHSAS 18001”, precizirali su iz Ministarstva.

Konkursna dokumentacija za učešće u tom Programu može se preuzeti lično u prostorijama Ministarstva ekonomije, kao i na linku http://www.mek.gov.me/vijesti/174099/Javni-poziv-za-ucesce-u-Programu-povecanja-regionalne-i-lokalne-konkurentnosti-kroz-usaglasavanje-sa-zahtjevima-medunarodnih-sta.html.

“Sve informacije kao i stručna pomoć mogu se dobiti u prostorijama Ministarstva ekonomije ili putem mail-a milena.jovetic@mek.gov.me, kao i na broj telefona 020/482-316”, zaključuje se u pozivu.

Portal Analitika