Abiznis

Drecun: Ne treba žaliti zbog odlaska Italijana

- Ne treba žaliti zbog odlaska italijanske kompanije A2A iz Elektroprivrede, jer crnogorska elektroenergetska kompanija ima dovoljno stručnih kapaciteta da vodi razvojnu politiku, smatra ekonomski analitičar Predrag Drecun.
Drecun: Ne treba žaliti zbog odlaska Italijana
Portal AnalitikaIzvor

Aneks akcionarskog ugovora između Crne Gore i A2A u EPCG ističe danas, a ministarka ekonomije Dragica Sekulić, rekla je u srijedu u Pljevljima, da se sa kompanijom A2A razgovara o detaljima izlaska iz EPCG.

Računica

-Dolaskom A2A u EPCG nijesmo puno dobili što se tiče upravljačkog kvaliteta, a nećemo mnogo izgubiti ni njihovim odlaskom - ocijenio je Drecun za Pobjedu.

Prema njegovim riječima, evidentno je da A2A nije kompanija čija je glavna, osnovna djelatnost proizvodnja električne energije.

- Ja sam lično, kao građanin zadovoljniji što idu nego da su ostali u EPCG. Iskustvo sa A2A može pomoći državi i EPCG u odnosu sa eventualno novim partnerom, ukoliko dođe do novog partnerstva - smatra Drecun. On je naglasio da su finansijski efekti ulaska italijanske kompanije u vlasničku strukturu EPCG, bili pozitivni za Crnu Goru.

- Priliv novca 2009. godine, od prodaje akcija EPCG prilično je osvježio crnogorsku ekonomiju i pokrenuo investicine procese u privatnom sektoru i na nivou EPCG - kazao je Drecun.

On je komentarišući pregovore između Vlade i A2A o izlasku italijanske kompanije iz A2A naveo da očekuju da će se pregovori završiti pozitivno za državu. Drecun smatra da će najvjerovatnije država iskoristi pravo preče kupovine i postati vlasnik akcija kompanije A2A.

- Mislim da je izvjesnije da akcije A2A kupi država, ali ne znam šta sad država radi i da li ima partnera. Znam da ima zainteresovanih partnera, ali nijesam siguran do kog nivoa je država daleko pošla u pregovorima i traženju novog partnera - rekao je Drecun.

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika