Košarka

Crnogorac sa Harvarda: Đuričić najveći kanadski košarkaški talenat

Danilo Đuričić (18) predvodiće Kanadu na Svjetskom prvenstvu za igrače do 19 godina, u Egiptu od 1. do 9. jula. Supertalentovano krilo je sin crnogorskih imigranata iz Nikšića.
Crnogorac sa Harvarda: Đuričić najveći kanadski košarkaški talenat
Portal AnalitikaIzvor

Đuričić je još prošle godine dobio stipendiju čuvenog američkog Univerziteta Harvard, tu će započeti NCAA karijeru u koledž- košarci ove jeseni. U kanadskim srednjim školama je već godinama dominantan, prije svega kao realizator.

A prošle godine je, na Svjetskom prvenstvu za igrače do 17 godina, ostvario niz fantastičnih šuterskih partija. Uz srebro sa Prvenstva Amerike za juniore, jasno je zbog čega ima reputaciju jednog od najvećih napadačkih talenata na svijetu, kada je generacija 1999 u pitanju.

Za njegov izbor borili su se univerziteti Harvard, Prinston, Pen i Grand Kenjon. Na posljednja dva velika takmičenja na kojima je učestvovao imao je prosjek od 13,1 poena i 9,3 skokova, tako da nije čudo zbog čega su čuveni američki koledži željeli njegov potpis. 

Danilo je rođen u milionskom Torontu, u kanadskoj državi Ontario, ali pored engleskog govori i naš jezik. Njegov mlađi brat Milo Đuričić je talentovan fudbaler, jedan od najboljih u kanadskim srednjim školama. O Danilovim partijama najbolje svjedoče cifre sa prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva za kadete.

U pobjedi Kanade nad Francuskom 99:68 postigao je 14 poena za 15 minuta, u trijumfu nad Australijom 96:58 17 poena za 16 minuta na parketu! Protiv Turske u porazu 80:74 imao je učinak od 19 poena i osam skokova. Tokom karijere na velikim takmičenjima ima skoro 50 procenata šuta za tri poena.

Naredni veliki izazov je da se nametne u NCAA ligi, kao i da se prilagodi za igru na poziciji niskog krila, jer je tokom srednje škole uglavnom igrao ,,četvorku“. I naravno, ne zaboravlja odakle je – o čemu svjedoče njegove brojne objave na društvenim mrežama. 

ARENA, Pobjeda

Portal Analitika