Politika

Medojeviću ukinut imunitet, DF: Ostajemo u Skupštini do instrukcija Stankovića

Politički imunitet lidera Pokreta za promjene, Nebojše Medojevića, ukinut je večeras nakon glasanja u Skupštini Crne Gore. Ukidanje imuniteta je kao tačka dnevnog reda došla na zahtjev Specijalnog državnog tužilaštva, kako bi se odobrilo pokretanje krivičnog postupka zbog sumnje za pranje novca. Za ukidanje je glasalo 42 poslanika, a svi su glasali za. Glasanju nisu prisustvovali poslanici opozicionih partija.
Medojeviću ukinut imunitet, DF: Ostajemo u Skupštini do instrukcija Stankovića
Portal AnalitikaIzvor

U toku rasprave koja je prethodila glasanju funkcioneri i lideri Demokratskog fronta su najavili da će u slučaju ukidanja imuniteta ostati u zgradi Skupštine i čekati instrukcije Glavnog specijalnog tužioca Ivice Stankovića.

Tok rasprave.

DF duguje objašnjenje zašto smo u Skupštini.  Mi danas ne rušimo opozicioni bojkot i ne učestvujemo u redovnom radu Skupštine već smo tu kako bi izveli jedan od najosnovnijih činova samoodbrane jer smo kao politička organizacija predmet državnog terora parlamentarne većine i organa države Crne Gore,  kazao je lider NOVE Andrija Mandić, na današnjem zasijedanju Skupštine na kojem se odlučuje o skidanju imuniteta lideru PzP-a Nebojši Medojeviću.

''Nismo ulazili kada se skidao imunitet meni i kolegi Kneževiću jer smo tada bili kao svaka žrtva koja u početku ne može da vjeruje šta se dešava. Ali takođe kao svaka žrtva imamo pravo na samoodbranu i da kažemo koje su to crvene linije koje niko ne bi smio da pređe u Crnoj Gori'', kazao je Mandić.

On je upitao zbog čega se na današnjem zasijedanju ne nalaze Katnić i Stanković.

''Tražili smo da tu budu danas SDT i VDT i tražimo dogovor zašto oni nisu tu danas, jer su oni predmet ove polemike. Oni moraju biti tu da diskutuju sa nama pa neka prema i njihovim riječima i čitava Crna Gora vidi o čemu se tu radi'', istakao je Mandić.

Predrag Bulatović (DF) kazao je da su tražili da Katnić i Stanković prisustvuju i sjednici Administartivnog odbora, ali uzalud. 

-Nije u redu da tužilac obrazlaže svoje odluke na konferencijama za medije i u naručenim intervjuima. Zadatak je tužioca da dokaže krivicu i da ubijedi parlament da skine imunitet. Mi smo u dugoj elaboraciji rekli da je onemugućeno i tražili smo administrativnom odboru prisustvuje kao predlagač akta Milivoje Katnić što je brutalno odbijeno.- rekao je Bulatović.

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović istakao je da ni ranije niko  nije dolazio iz tužilaštva kad se raspravljalo o skidanju bilo čijeg imuniteta, što je potvrdio i predsjednik Administrativnog odbora Luiđ Škrelja. 

-Ne postoji obaveza da zovemo bilo koga iz tužilaštva- pojasnio je Brajović. 

Ukidanje imuniteta poslanika, kako je kazao Škrelja, uvijek je izazivalo pažnju stručne i laičke javnosti.

-Protiv poslanika se ne može pokrenuti krivični postupak bez saglasnosti Skupštine, izuzev ako je zatečen u izvršenju krivičnog djela. Skupština nije sudnica, kako žele opozicioni poslanici da stvore sliku u javnosti. Mi dajemo mogućnost da sudska i tužilačka vlast mogu krivično goniti i odrediti pritvor poslaniku. Da li će se to i desiti, vidjećemo. Odbor je postupio u skladu sa zakonom i Ustavom", ocijenio je Škrelja. 

Poslanik Socijaldemokrata, Vujica Lazović je naveo da imunitet ''ne treba da štiti imunitet od sumnje da su počinili krivična djela''

''Ako ne izglasamo ovaj predlog, ti bi značilo da poslanik i pojedinac budu izvan zakona. To znači da ne smijemo podlegnuti jednoj atmosferi. Tačno je izjašnjavamo se o jednom pitanju koje nije prijatno za sve nas jer se radi o kolegi poslaniku. Mi treba da poštujemo proceduru i ono što je od nas tražilo tužilaštvo. Mi ovdje nemamo dilemu kao što ne bi imali dilemu ni kod drugih slučajeva. Ja molim da danas štitimo institucije. Nas poslanike ne treba da štiti imunitet od sumnje da smo počinili krivično djelo. Zato ćemo mi iz kluba Socijaldemokrata glasati da se imunitet ukine'', kazao je Lazović.

Nije parlament protočni bojler.

radunovic

Funkcioner Demokratskog fronta, Slaven Radunović je pozvao kolege da dobro razmisle jer jedino međusobno mogu da se zaštite.

''Ako ne treba mi da se suprostavljamo volji institucija to bi značilo da je crnogorski parlament protočni bojler. Pa ko će da nas zaštiti ako nećemo mi. Da neko ko zastupa interese DPS-a ko je poharao čitavu Crnu Goru, da goni Nebojšu Medojevića zbog 30 hiljada eura pozajmljenog novca. Građani, ovo nije crtani film, ovo je realnost i ovo možemo samo u Crnoj Gori. Pogledajte samo kako dokazuju svima da nije pametno biti član DF-a jer ćete se naći pod udarom režima. Evo posljednji slučaj, advokat Rodić, čim je uzeo da brani jednog od članova naše partije, Katnić je odmah advokata Rodića optužio da je član organizovane grupe. Svako ko ima veze sa DF-om automatski upada pod specijalni režim, da ne pominjem nelegalni dio praćenja, prisluškivanja itd.

Poslanik Demokratske partije socijalista Milorad Vuletić kazao je da za izgovorenu riječ i glasanje u skupštini poslaniku se ne može skinuti imunitet ali ovo nije taj slučaj jer se ovdje radi o postojanju osnova sumnje da je poslanik izvršio krivično djelo.

''Ni administrativni odbor niti ova Skupština sudi, mi samo radimo svoj posao i dajemo mogućnost drugim institucijama da takođe rade svoj posao. Ja nisam za vrstu progona već za utvrđivanje istine i pravde. Svi mi imamo pravo i treba primjereno da pokažemo da smo jednaki sa ostalim građanima Crne Gore, jer po Ustavu svi su građani isti. Ja se ne libim da ću glasati za skidanje imuniteta pa neka me ''osudi'' ko god hoće, kao da je to sad neka tragedija. Ja neću ovdje da izigravam ni policajca ni tužitelja ni sudiju. Dajte da vidimo ovdje o čemu se radi. Ja vjeruje isto kolegi Nebojši Medojeviću koliko vjerujem i Specijalnom državnom tužiocu Milivoju Katniću. Tako da omogućimo ljudima da rade svoj posao. Ja ne sumnjam da će Medojević dokazati da je nevin. Tako da imajući to u vidu dokažimo građanima da smo isti kao oni, da ih predstavljamo na pravi način i da mi poslanici nismo izvan zakona'', kazao je Vuletić.

damjanovic

Poslanik Aleksandar Damjanović kazao je da na dan kada slavimo pet godina od početka pregovora sa EU vraćamo se na neka vremena koja su za nama.

''Rekli ste da mi ovdje nismo sudnica ali po nekim izjavama vidimo da se parlament definitivno pretvorio u sudnicu. Svjedočimo da tužilaštvo pokušava da ponizi parlament. Zato sam osjetio obavezu da sa kolegama iz DF-a, iskažem elementarnu solidarnost jer vrlo dobro znam šta znači trpiti torturu određenih institucija odnosno pojedinaca. I ne bih bio solidaran samo za Nebojšu Medojevića već za sve koelge koje bi se našle na ovom mjestu. Nije problem imunitet već određivanje pritvora. Pod prezumcijom nevinosti i pod ovim što je meni kao poslaniku servirano ja ne vjerujem da se ovdje radi o pranju novca. Gospodine Brajoviću vaša dužnost je bila da pozovete Specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića i Glavnog državnog tužioca Ivicu Stankovića da dođu danas ovdje kako bi mogli sve da razjasnimo kako treba. Nekako se stiče utisak da kako se u slučaju ''državni udar'' nema dovoljno dokaza onda se pravi atmosfera konstantnog državnog udara i konstantnog udara na poslanike. Molim vas kolege, ako je parlament pri ukidanju naknada za majke danas podlegao pod željama Vlade, ne dozvolimo da podlegne i željama tužilaštva'', kazao je Damjanović.

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović je odgovorio da nije pozvao Milivoja Katnića i Ivicu Stankovića da dođu jer smatra da nije bilo potrebe za to i da ne bi pretvarali parlament u sudnicu.

Nakona navoda funkcionera Demokratskog fronta da bojkotuju rad parlamenta zbog ''kriminalne vlade i njenih satelita'', upujući da se pod satelitima misli na predsjednika skupštine, Brajović je odgovorio da iz DF-a ne bojkotuju već ne ispunjavaju profesionalne obaveze.

''Vi ne bojkotujete već ne ispunjavate profesionalne obaveze. Vi se niste odrekli mandata, vi jednostavno ne dolazite ovdje, ne radite svoj posao a sa druge strane primate redovnu platu, koristite benefite plaćenog telefona i voznog parka'', istakao je Brajović.

Funkcioner Demokratske partije socijalista Miloš Nikolić je naveo da su dužni da omoguće da se slučaj sprovede i da kolega Medojević dokaže svoju nevinost gdje je tome mjesto. On je takođe ponovio da se nakon današnje rasprave ne staje u ulogu sudije već da poslanici jednostavno rade svoj posao i da moraju dozvoliti da se sprovede zakonska procedura i da moraju ispoštovati procedure, dodavši da će glasati da se ukine imunitet.

Nakon njegovog izlaganja javio se Radunović kazavši Nikoliću da ne bi trebao da se izjašnjava kako će glasati nakon što je lider njegove partije već naložio ostalima kako da glasaju. On je dodao da mladim ljudima nije mjesto u klupama DPS-a, partije koja uništava državu, već u klupama partija koje treba da se bore za slobodu i za pravdu.

Na njegove navode Nikolić je odgovorio: ''Jeste da sam mlad poslanik i da nisam bio tu u mnogim raspravama ali sam gledao često rasprave poslanika i nerijetko se dešavalo da lider opozicionih partija uzme riječ i navede kako će ta opoziciona partija da glasa. Takođe sada se okrećem oko sebe i vidim da mnogi mladi ljudi su izabrali DPS a pogledam vas i vidim da ih nema baš previše. Tako da ostavimo njima da na osnovu ove naše kulturne i produktivne rasprave odluče šta je najbolje za njih'', zaključio je Nikolić

Lider Liberalne Partije Crne Gore Andrija Popović kazao je se danas svi poslanici nalaze u nezavidnom položaju te da moraju da odluče o skidanju imuniteta kolege. On je u svom izlaganju naveo da bi poslanik ipak sam trebao da zatraži skidanje imuniteta kako bi sam pred institucijama koje su zadužene za to branio svoju čast i čast svoje porodice, navevši da bi on tako postupio da se nalazi na mjestu Nebojše Medojevića.

medojevic

Na njegov komentar javio se Medojević za odgovor.

''Ja sam pokušao kolega Popoviću, ali budite sigurni da sjutra, kada se skine ova vlast i kada dođe tužilac koji će profesionalno a ne partijski da radi svoj posao, da će se mnogi iz vlasti (uperivši na Vujicu Lazovića) naći na optuženičkoj klupi i na mojem mjestu. Očekivao sam od njega da ima ne mogu da kažem šta i da će se danas drugačije ponašati jer dobro zna ko je Nebojša Medojević. A evo kad već pričamo o tome ti Vujice dobro znas da sam ja jako dobro obaviješten čovjek i da nisam ja uzimao već da si ti uzimao. Ti si se Vujice danas ogriješio o drugarstvo, čojstvo, junaštvo i crnogorštvo. Ljudi ovdje se danas brani parlamentarizam. Ponavljam, tužilac ima lični motiv zbog pominjanja zločina prema hrvatima. Ja sam mislio da ćemo ovdje da vodimo normalnu raspravu ali vidim da ima mladih kolega koje se ni ne sjećaju tog događaja, tako da vidim o čemu se radi'', kazao je Medojević.

Poslanik DF-a, Predrag Bulatović je kazao da ukoliko se skine imunitet ostaće u zgradi Skupštine sa Medojevićem.

''Nismo mi došli ovdje da vas ubjeđujemo da ne skidate imunitet, skidajte radite šta hoćete prenaputi nas ne možete. Mi smo ovdje došli da kažemo građanima Crne Gore da se ovdje danas imunitet skida van Ustava i da se hapsi Medojević van Zakona. Poručujemo da ako danas izglasate šta ste krenuli, mi ovdje ostajemo sa kolegom Medojevićem dok ne uđu ti koji treba u Skupštinu da ga odvedu. A ako oni žele da izvrše silu na nas 17 neka izvole'', kazao je Bulatović

Potpredsjednik Pokreta za promjene Branko Radulović naveo je da je za njega poraz da naša država želi da uhapsi Nebojšu Medojevića koji je prema njegovim riječima ''simbol slobodne Crne Gore''.

''Medojević se dokazao i položio ispit prije mnogo godina i kod mene kao profesora i kod vas poštovani građani Crne Gore. Pa zamislite vi tu suludu konstrukciju. Pa ko nije nekome pozajmio 20 - 30 hiljada eura kada gradi kuću. Zamislite vi da neko izvadi pare iz banke i hoće da ih pere. Pa taj ne može biti normalan. I zbog takve sulude konstrukcije vi želite da hapsite lidera opozicije. Imate gospodo vremena do jeseni a onda ćemo mi svojim pute. Poručujem vam da Medojevića možete uhapsiti jedino preko nas mrtvih!'', kazao je Radulović.

19576213-976158329189657-1291994448-n

Funkcioner DF-a Milan Knežević kazao je da sluša jedino sud Demokratskog fronta i glasača DF-a jer institucije u Crnoj Gori ne postoje.

''Institucije Crne Gore ne postoje jer u njima obitavaju ljudi lutke koje je Đukanović napunio eurima i koji dižu ruke kada on prstima zapucketa po taktu kriminalne držine sa kojom vlada evo sve ove godine. Ovo nije parlament ovo je psihijatriska ustranova. Građani ovdje je već obezbjeđenje iza gospodina Brajovića. Kada god ko od nas pomene Brajovića i kada god ko krene da kaže istinu ovdje se pojavi obezbjeđenje. Oko nas je 30 do zuba naoružanih ljudi. Toliko nema ni vojska Crne Gore ali je Brajović tu doveo sve te ljude. Ne plašimo se mi tih krpenih lutaka. Boli vas istina kosovo jer smo Mandić i ja Srbi, zato što ćemo povući odluku o priznanju nezavisnog Kosova, jer ćemo organizovati referendum o pitanu o NATO-u, jer ćemo da zaštitimo srpski jezik, jer ćemo da zaštitimo crkve. Ovdje se u parlamentu čulo danas da treba da nas izsele iz Crne Gore. E pa želim da vidim tu vojsku, te batinaše DPS-a i to vaše obezbjeđenje gospodine Brajoviću koje bi moglo da nas izbaci iz Crne Gore. Ali ne računate vi gospodo da ćete i vi brzo doći na red, a da tada neće biti koga da vam se okrene. Građani, glasači DF-a mi vas nećemo izdati i mi večeras nakon glasanja ostajemo u Skupštini da čekamo instrukcije Ivice Stankovića. Ako ne bude instrukcija mi ostajemo ovdje da goloruki branimo od vojske, od policije od svih, našeg Nebojšu Medojevića'', kazao je Knežević.

Lider NOVE, Andrija Mandić je zamolio poslanike da ne pređu granicu koja može da povrijedi Crnu Goru.

''Nemojte pod izgovorom nekog ludaka da naudite Crnoj Gori. Da pređete liniju preko koje ćete da nanesete bol preko koje se neće moći preći. Nemojte da nas uvodite u haos iz kojeg se ne može izaći. Povedite tog čovjeka u neku mentalnu instituciju svežite ga liječite ga šta već ali nemojte da dovedete Crnu Goru do ivice građanskog rata. Crnoj Gori je potreban mir i mi koristimo ovako snažnu retoriku da bi doveli našu državu do mira. Šta je bilo u DPS-u kada je prvi put pomenuta nezavisna Crna Gora polovina je bila ljuta. Isto je bilo i sa NATO-om. Nasilno ste nametali tu ideologiju kao što sada nasilno pričate da smo mi kriminalci i da sve treba da nas pohapse. Molimo vas da to ne radite. To je crvena linija preko koje ne smijete prelaziti'', kazao je Mandić.

U svom završnom obraćanju Nebojša Medojević je naveo da u ovom trenutku parlament donosi odluku o budućnosti Crne Gore.

''Ako jedna osoba bez obzira kako se zove, vama dostavlja papri u kojima iznosi neistine. Predsjendik parlamenta je napravio veliku grešku što nije pozvao SDT-a da objasni osnov sumnje. A nema osnova sumnje, nema dokaza. I vi sada treba da mu se pokoravate jer on javno iznosi neistine a vi ga ovim ukidanjem imuniteta pokrivate. Zato kolege, nemojte spuštati glavu, pogledajte me i kažite mi mi danas poslanici DPS-a donosimo odluku da ukinemo imunitet čovjeku koji je nevin. Ali donesite odluku u skladu sa vašoj savjesti jer ćete vi sjutra nositi teret ove odluke. Izvolite donesite odluku i stanite iza nje'', kazao je Medojević nakon čega je sa ostatkom DF-a napustio sjednicu.

 

L.Đ.

Portal Analitika