Društvo

Predstavljeni rezultati projekta „Modernizacija obrazovnih programa i obuka nastavnika“

Nacionalna konferencija o rezultatima projekta „Modernizacija obrazovnih programa i obuka nastavnika“ koji se realizuje u okviru IPA Komponente IV Operativnog programa Razvoj ljudskih resursa 2012-2013, održana je danas u hotelu Centre Ville u Podgorici.
Predstavljeni rezultati projekta „Modernizacija obrazovnih programa i obuka nastavnika“
Portal AnalitikaIzvor

Konferenciju je otvorio Veljko Tomić, generalni direktor Direktorata za opšte srednje obrazovanje, stručno obrazovanje i obrazovanje odraslih, a u uvodom dijelu prisutnima su se obratili i Patrik Šmelcer, službenik za međunarodnu saradnju iz Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Duško Rajković, direktor Centra za stručno obrazovanje, i Vanja Madžgalj, direktorica Britanskog savjeta u Crnoj Gori.

Tomić je predstavio ključne korake i aktivnosti osamnaestomjesečnog Projekta “Modernizacija obrazovnih programa i obuka nastavnika“ koji su utvrđeni Strategijom razvoja stručnog obrazovanja (2016-2020), među kojima: analizu potreba tržišta rada, postojećih kvalifikacija i potrebe za njihovom modernizacijom, kao i unapređenje metodoloških dokumenata i izrada standarda zanimanja, kvalifikacija i obrazovnih programa i obuka nastavnika u školama koji će implementirati nove obrazovne programe.

„Projektom je ostvareno više od planiranog. Urađeno je 29 standrada zanimanja, 36 standarda kvalifikacije, 10 obrazovnih programa iz oblasti elektrotehnika, građevina, ekonomija, pravo, ugostiteljstvo, usluge, mehatronika, kao i 12 ispitnih kataloga u skladu sa kojim odrasli mogu vrednovati neformalno i informalno stečena znanja. U izradi ovih dokumenata učestvovalo je više od 280 članova radnih grupa iz 21 škole, 9 institucija i organa i 17 privrednih subjekata, a obučeno je više od 180 nastavnika“, rekao je Tomić i dodao da su unapređeni i kapaciteti sektorskih komisija kao i školskih timova za karijernu orijentaciju.

Predstavnik Delegacije Patrik Šmelcer je ocijenio Projekat kao izuzetno uspješan i zahvalio na saradnji svim uključenim partnerima. Naglasio je da su rezultati Projekta i naučene lekcije kamen temeljac budućeg rada na reformi stručnog obrazovanja u Crnoj Gori i uvod u sprovođenje projekata u okviru IPA perspektive II.

Direktor Centra za stručno obrazovanje, Duško Rajković istakao je dobru saradnju i posvećenosti svih aktera koji su bili uključeni u sprovođenje projektnih aktivnosti, ukupno 280 predstavnika institucija, privrednih subjekata, fakulteta i škola. Posebno se osvrnuo na značaj javnih rasprava koje su organizovane tokom procesa izrade dokumenata čime je napravljen korak naprijed u pogledu njegove transparentnosti.

unnamed-1

Direktorica Britanskog savjeta u Crnoj Gori Vanja Madžgalj rekla je da je obrazovanje u centru djelovanja Britanskog savjeta. Ona je izrazila zadovoljstvo zbog učešća Britanskog savjeta kao implementatora u radu na reformi od strateškog značaja za podizanje kompetitivnosti privrede Crne Gore i kreiranju preduslova za stvaranje održivog sistema stručnih kvalifikacija. Korisnici i učesnici u sistemu stručnog obrazovanja imaće na raspolaganju nove alatke za kontinuirano unapređenje kvalifikacija u skladu sa izazovima u budućnosti. 

U nastavku Konferencije održane su detaljne prezentacije o rezultatima i aktivnostima u okviru svih 5 komponenti Projekta. Izlagali su Zora Bogićević, načelnica Odjeljenja za razvoj stručnog obrazovanja i koordinator projektau Ministarstvu prosvjete, Klaus Nue Moler, vođa projektnog tima, Vesna Vučurović, načelnica Odjeljenja za nacionalni okvir kvalifikacija u Ministarstvu prosvjete, Sandra Brkanović, rukovodilac Odjeljenja za istraživanje i razvoj kvalifikacija u Centru za stručno obrazovanje, Slobodan Mikavica, direktor preduzeća Elko tim i potpredsjednik Unije poslodavaca, Dušan Pejović, samostalni savjetnik za istraživanje i razvoj kvalifikacija u Centru za stručno obrazovanje i Marina Braletić-Taljanović, nastavnica Srednje elektrotehničke škole „Vaso Aligrudić“ u Podgorici.

Na Konferenciji su učestvovali predstavnici Ministarstva prosvjete, Centra za stručno obrazovanje, Zavoda za školstvo i drugih uključenih institucija, kao i nastavnici i poslodavaci. 

Projekat je finansiran iz sredstava Evropske unije, sprovodi ga Britanski savjet i traje do 31. jula 2017. godine.

Portal Analitika