Politika

Završena ekspertska misija EU za oblast vanjskih granica

U Podgorici je danas održan završni sastanak ekspertske misije EU za oblast vanjskih granica, koja je trajala od 26. juna. Kao i prethodnih godina, misiju je predvodio nezavisni ekpert iz Finske.
 Završena ekspertska misija EU za oblast vanjskih granica
Portal AnalitikaIzvor

Ekspertska misija je bila prilika da se razmotre rezultati ostvareni tokom prethodne godine i sagleda trenutno stanje u oblasti vanjskih granica.

Nezavisni ekspert je tokom misije imao priliku da stekne uvid u procedure kontrole kruzera u Kotoru, da posjeti granični prelaz sa Hrvatskom Debeli brijeg, zajednički granični prelaz s Albanijom Sukobin-Murićani, te regionalni komandni centar u Baru, kao i da osmotri na koji način se odvijaju procedure kontrole feribota na liniji Bar-Bari.

Tokom boravka u više crnogorskih gradova (Podgorici, Herceg Novom, Kotoru i Baru), nezavisni ekspert je u direktnoj komunikaciji s predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova razmijenio informacije o konkretnim pitanjima koja se tiču bezbjednosti na granici, što će biti osnova za davanje preporuka u oblasti integrisanog upravljanja granicom, jačanja ljudskih resursa, unapređenja graničnih provjera i kontrole kopnene granice, te međunarodne saradnje.

Zatvarajući sastanak, generalna direktorica za međunarodnu saradnju i evropske integracije u Ministarstvu unutrašnjih poslova i šefica Radne grupe za poglavlje 24 Tanja Ostojić je potcrtala značaj usvajanja Šengenskog akcionog plana i Strategije za integrisano upravljanje migracijama u cilju unapređenja strategijskog okvira u oblasti vanjskih granica, te istakla da kvalitetna i otvorena saradnja predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova s nezavisnim ekspertom iz Finske kroz mehanizam ekspertskih misija u okviru poglavlja 24 svake godine rezultira korisnim preporukama za dalje unapređenje stanja.

Ekspert države članice u pratnji predstavnika Evropske komisije i Delegacije EU rekao je da ova misija, posvećena jednoj od ključnih oblasti u procesu evropske integracije, predstavlja odličnu priliku da se stekne detaljnija slika o stanju na terenu. Istaknuto je da će ova misija omogućiti pružanje dodatne ekspertske podrške i preporuka crnogorskim partnerima u pravcu otklanjanja nedostataka u ovim oblastima, što će u krajnjoj instanci približiti Crnu Goru članstvu u EU. Predstavnici Evropske komisije i Delegacije Evropske unije u Podgorici zahvalili su partnerima iz Crne Gore na odličnoj saradnji i uspješnom završetku misije.

Portal Analitika