Društvo

Šehović: Nije tačno da se ovaj Zakon donosi zbog nekog privatnog univerziteta

Poslanici crnogorske Skupštine završili su raspravu o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju kojim je propisano da osnovne i master studije za sve studente Univerziteta Crne Gore (UCG), koji studiraju po reformisanom modelu, budu besplatne.
Šehović: Nije tačno da se ovaj Zakon donosi zbog nekog privatnog univerziteta
Portal AnalitikaIzvor

Poslanici će o tom predlogu glasati kasnije.

Ministar prosvjete, Damir Šehović, rekao je da se izmjenama i dopunama Zakona stvaraju pretpostavke za kvalitetnije visoko obrazovanje u Crnoj Gori, a u cilju potreba stavljanja akcenta na dostupnost visokog obrazovanja svima pod jednakim uslovima, na kvalitet i mobilnost, finansijsku održivost i odgovornost UCG-a, ali i na usklađenost crnogorskog sistema visokog obrazovanja sa potrebama tržišta rada.

Šehović je odbacio kao neistinite „opaske i insinuacije“ da se ovaj Zakon donosi zbog nekog privatnog univerziteta.

„Ovim Zakonom se ne povećava nijedno pravo privatnim univerziteta, samo se povećavaju prava UCG uz potrebu povećanju odgovornosti UCG, ukoliko ono želi da ostavi svoje pravo“, saopštio je Šehović u parlamentu.

On je dodao da se ovim Zakonom daje pravo UCG-u da zaokruži finansijsku stabilnost.

Zakonom je propisano uvođenje besplatnih osnovnih i master studija za sve studente koji studiraju po reformisanom modelu na UCG-u.

Zakonom je propisano i uvođenje prijemnog ispita za upis na master studije na UCG-u po reformisanom modelu.

Uvedena je i promjena modela studiranja, tako da će visokoškolci sada studirati po modelu 3+2+3.

Zakonom je propisano i osnivanje Agencije za kvalitet visokog obrazovanja, koja se prvi put formira u Crnoj Gori, na bazi prepruka Evropske komisije i niza eksperata koji su se bavili visokim obrazovanjem u Crnoj Gori.

Agencija će se baviti kvalitetom visokog obrazovanja u Crnoj Gori, akreditacijom, reakreditacijom i eksternom evaluacijom.

Zakonom je predviđen i drugačiji izbor članova Savjeta za visoko obrazovanje, kako bi se stavio veći akcenat na transparentnost i odgovornost budućih članova, te će ubuduće članove Savjeta birati parlament, na predlog Vlade.

Izmjenama i dopunama Zakona promijenjen je i model finansiranja UCG-a. Biće uveden takozvani ugovorni model finansiranja koji podrazumijeva prava i obaveze i za državu, i za UCG, a zahvaljući kojima će UCG stvoriti preptostavke za značajnija izdvajanja iz budžeta, ali pod uslovom da prethodno ispune one ciljeve koje je Vlada pred njim postavila.

Uvedena je obavezna praktična nastave na nivou od 25 odsto po predmetu, odnosno po godini, i prvi put će se u postupku akreditacije cijeniti postojanje kreditnog vrednovanja prakse.

Portal Analitika