Abiznis

Rasprava o Zakonu o budžetu: Novac neće biti trošen iracionalno

Poslanici su danas završili raspravu o Predlogu izmjena Zakona o budžetu Crne Gore za ovu godinu, kojima se pristupilo usljed neophodnosti tehničkog usaglašavanja sa novom organizacijom i povećanja izvornih prihoda za osam miliona eura.
Rasprava o Zakonu o budžetu: Novac neće biti trošen iracionalno
Portal AnalitikaIzvor

Generalni direktor Direktorata za budžet u Ministarstvu finansija, Nikola Vukićević, kazao je da su osnovni razlozi za donošenje izmjena tehničko usaglašavanje usljed donošenja primjene novih izmjena i dopuna Uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave i usljed potrebe za povećanjem izdataka na jednoj budžetskoj stavci.

„Tehničko usaglašavanje Zakona o budžetu odnosi se na to da su određene potrošačke jedinice, koje su bile samostalne, prešle u druge potrošačke jedinice. Ne mijenjaju se budžetska sredstva već se tehničkom preraspodjelom potrošačkih jedinica obavlja transfer sredstava“, rekao je Vukićević.

On je naveo da je jedino povećanje došlo na poziciji tekuća budžetska rezerva i tu su sredstva za koja je procijenjeno da mogu biti potrebna za redovno funkcionisanje Vlade do kraja ove godine i ona imaju, shodno zakonu, unaprijed utvrđenu namjenu.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Predrag Selukić, kazao je da posljednji rebalans budžeta zbog suficita desio prije nekih desetak godina.

„Treba biti realan i reći da pojava suficita u iznosu od osam miliona, iako nije velik iznos, dobra vijest, kao i to što je taj prihod ostvaren u kvartalu koji je uobučajeno prazniji nego ostali“, rekao je Sekulić.

To, prema njegovim riječima, ukazuje na nešto jaču privrednu aktivnost. 

„Dobra vijest je ako uporedimo bruto domaći prozivod (BDP) sa istim periodom prošle godine, jer imamo rast od 3,2 odsto i možemo reći da ćemo imati najveći rast BDP-a u regionu“, naveo je Sekulić.

To, kako je dodao, ne znači da će taj novac biti trošen bez neke kontrole, iako ide u budžetsku rezervu.

„Sve pohvale za ovaj Predlog izmjena zakona“, poručio je Sekulić.

Portal Analitika