Društvo

CETINJE: Počinje sanacija nesanitarnog odlagališta Vrtjeljka

Sanacija lokaliteta „Vrtjeljka“, koji predstavlja crnu ekološku tačku u našem gradu, biće važan iskorak u pravcu obezbjeđenja održivog sistema upravljanja otpadom na našoj teritoriji – kazao je gradonačelnik Prijestonice Cetinje, Aleksandar Bogdanović, govoreći na sjednica šestog sastanka Sektorskog monitoring odbora za Operativni program regionalnog razvoja 2012-2013 u Crnoj Gori, koji se održava na Cetinju.
CETINJE: Počinje sanacija nesanitarnog odlagališta Vrtjeljka
Portal AnalitikaIzvor

On je izrazio zadovoljstvo što se održavanje važnih međunarodnih skupova vezuje za višemilionske projekte Cetinja, koji će, kako je naglasio, nesumnjivo doprinijeti poboljšanju kvaliteta života naših sugrađana.

- Uvjerenja sam da je današnji obilazak lokacije nesanitarnog odlagališta „Vrtjeljka“ i početak radova na njenoj sanaciji koji će uslijediti narednih dana, samo potvrda kako zajedničkim djelovanjem i posvećenim radom lokalna uprava, uz podršku partnera, uspješno ostvaruje svoju osnovnu funkciju - a to je stvarnje uslova za što kvalitetniji i bolji život svih naših građana – kazao je Bogdanović i istakao da će sanacija odlagališta „Vrtjeljka“, koja predstavlja crnu ekološku tačku u našem gradu, biće važan iskorak u pravcu obezbjeđenja održivog sistema upravljanja otpadom na teritoriji prijestonice.

- O njegovoj važnosti, ali i ozbiljnom pristupu lokalne uprave za rješavanje problema u ovoj oblasti, govori i činjenica da je sanacija „Vrtjeljke“ prepoznata u ključnim dokumentima Prijestonice, počevši od planova strateškog razvoja, prostorno urbanističkog plana grada, sve do Lokalnog plana upravljanja komunalnim i neopasnim građevinskim otpadom za period 2016-2020. godine – kazao je gradonačelnik Bogdanović.

On je istakao da da Prijestonica sprovodi poseban set mjera u pravcu kreiranja politika održivog razvoja i zaštite životne sredine, te da je riječ o strateškim prioritetima koji u potpunosti odgovaraju agendi Vlade Crne Gore za ispunjenje ciljeva u dijelu integracionog procesa koje tretira ova pitanja.

- Vjerujem da nije potrebno posebno naglašavati ulogu jedinica lokalnih samouprava u procesu evropskih integracija, a posebno kada je riječ o implementaciji normativnog okvira, ali i konkretnih aktivnosti u oblasti zaštite životne sredine. Zato nemam dilemu da će pomenuti projekat biti od značaja za Vladinu platformu za otvaranje pregovara u poglavlju 27 koje se odnosi na životnu sredinu.

Bogdanović je naglasio da ovo nije prvi projekat koji se realizuje u partnerstvu sa Evropskom unijom.

- Zahvaljujući uspostavljenom modelu saradnje, odnosno instrumentima finansijske podrške Evropske unije, 2016. godine uspješno smo realizovali projekat izgradnje kanalizacione mreže vrijednosti 4.5 miliona eura. Nepostojanje optimalne kanalizacione mreže za lokalnu upravu predstavljalo ključnu prepreku u cilju pružanja kvalitetnih komunalnih usluga, ali je i riječ o problemu koji je predstavljao ograničavajući faktor prilikom vođenja održive i odgovorne politike sa aspekta zaštite životne sredine. Zato rekonstrukcija postojeće i izgradnja nedostajuće kanalizacione mreže ima nesaglediv značaj za sve građane Cetinja, a zahvaljujući uspješnoj implementaciji ovog, ali i niza drugih projekata danas sa ponosom možemo govoriti o učincima na planu održivog razvoja našeg grada – istakao je on.

Zajednička saradnja ostvarena je i u oblasti turizma prilikom izgradnje Vinske kuće, a u protekloj godini posredstvom IPA projekta Holistic obezbjeđena je najsavremenija oprema za pružanje usluga u oblasti zaštite i spašavanja.

- Sve navedeno potvrđuje moje uvjerenje da proces pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji za jedinice lokalnih samouprava predstavlja razvojnu šansu, koja se mora iskoristiti. Da je zaista tako, ukazuje primjer Prijestonice Cetinje, koja je zahvaljujući proaktivnom pristupu, ali i odgovornom i posvećenom radu, postala snažan partner Evropskoj uniji, te iz predpristupnih fondova obezbijedila oko 10 miliona eura za realizaciju značajnih projekata – zaključio je gradonačelnik Bogdanović.

Portal Analitika