Turizam

Predstavljena međunarodna ekološka oznaka u turizmu „Zeleni ključ“

Međunarodni program ekološke oznake „Zeleni ključ“ („Green Key“), predstavljen je danas u Podgorici, u organizaciji Ministarstva održivog razvoja i turizma, NVO „Ekom“ i Privredne komore Crne Gore.
Predstavljena međunarodna ekološka oznaka u turizmu „Zeleni ključ“
Portal AnalitikaIzvor

Projekat „Zeleni ključ“  predstavio je direktor projekta Fin Bolding Tomsen (Finn Bolding Thomsen). G. Tomsen je istakao da su kriterijumi za sertifikat „Zeleni ključ“ propisani od strane Fondacije za ekološku edukaciju (FEE) i da sertifikat predstavlja garanciju gostima da, ukoliko se odluče da koriste objekte sa ovom oznakom pomažu u očuvanju životne sredine. Fondacija za ekološku edukaciju propisuje više od 100 kriterijuma koji su grupisani u 13 kategorija, kao što su energija, uključenost osoblja, informisanost gostiju, tretiranje vode, zelene površine, ekološke aktivnosti, itd. Oznaka „Zeleni ključ“ dodjeljuje se turističkim objektima, odnosno hotelima i hostelima, restoranima, privatnom smještaju, kongresnim centrima i atrakcijama i najrasprostranjenija je internacionalna ekološka oznaka, dodijeljena za preko 2600 hotela i drugih objekata u 55 zemalja svijeta.

Kako je Tomsen naglasio, objekti iz svih turističkih kategorija mogu se prijaviti i ući u proceduru za dobijanje oznake, koja je standardizovana i obuhvata popunjavanje aplikacije i dokumentacije, kao i procjenu od strane stručnog žirija koji donosi odluku da li je određeni objekat ispunio kriterijume za oznaku.

Tomsen je naveo da ispunjavanje uslova i dobijanje oznake „Zeleni ključ“ pomaže održivom razvoju turizma, doprinosi očuvanju životne sredine, ali i smanjenja operativnih troškova turističkog objekta, te da očekuje da će turistička privreda u Crnoj Gori prepoznati značaju ovakve oznake. Direktor Direktorata za upravljanje turističkom destinacijom u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Marko Petričević, naglasio je da je ovaj program veoma značajan za Crnu Goru kao turističku destinaciju imajući u vidu da su turisti sve više svjesni značaja očuvanja životne sredine i da na svom putovanju žele da ostvare što manji uticaj na prirodu i klimatske promjene. Operator programa „Zeleni ključ“ za Crnu Goru je NVO „Ekom“, a na sajtu www.greenkey.global može se pronaći više informacija o programu kao i detaljna lista kriterijuma i procedura za dobijanje oznake.

Portal Analitika