Crna hronika

Katnić: Postoji osnov sumnje da je Rodić organizovao kriminalnu grupu

Postoji osnovana sumnja da je advokat Goran Rodić, kojeg je firma A2A angažovala za davanje određenih pravnih mišljenja, formirao kriminalnu grupu radi podstrekavanja na davanje mita. Postoje materijalni dokazi da je za te poslove kancelarija Rodić zaradila između 50 i 70 hiljada eura. To je kazao Milivoje Katnić, specijalni državni tužilac, na konferenciji „Prva petoljetka crnogorskih pregovora sa EU“.
Katnić: Postoji osnov sumnje da je Rodić organizovao kriminalnu grupu
Portal AnalitikaIzvor

Katnić je, u okviru panel diskusije, saopštio da je do osnovane sumnje da je Rodić počinio krivično djelo došlo nakon pretresa njegove advokatske kancelarije.

- Strana firma – A2A, za čije rukovodioce postoji osnovana sumnja da su počinili krivično djelo i nanijeli milionsku štetu Crnoj Gori, angažovala je Rodića za davanje konsultacija. Rodić im je dao tri pravna mišljenja i postoji osnovana sumnja u vezi sa jednim od tih mišljenja. To je podrazumijevalo da glavni specijalni tužilac koristi svoje diskreciono pravo i ne pokrene krivični postupak protiv pravnog lica A2A, a ako on to kao branilac ostvari, oni dobijaju 600 hiljada za taj posao. U tom slučaju pominjane su činjenice gdje je implicirano da postoje elementi podstrekavanja na davanje mita i mi smo pokrenuli postupak. Za to postoje dokazi i svjedoci – kazao je Katnić.

On je istakao da je u toku istraga, a da su određene osobe razgovarale sa Tužilaštvom o priznavanju krivice.

Katnić je naglasio da i za Rodića, kao i svakog drugog, važi prezumpcija nevinosti. Na pitanje da prokomentariše Rodićevu izjavu da je sve „bezočna laž“, Katnić je kazao da za svako krivično djelo za koje goni Tužilaštvo, kao i za uspjeh postupka, on odgovara.

Specijalni tužilac rekao je da Tužilaštvo ne vodi selektivne istrage, čemu svjedoče postupci protiv nekadašnjih funkcionera.

- Svetozar Marović je bio predsjednik savezne države i najviše pozicionirana osoba na Balkanu koja je procesuirana, a kad je uhapšen bio je predsjednik Savjeta vladajuće partije – rekao je Katnić, podsjećajući na hapšenje bivših budvanskih funkcionera.

On je rekao da u slučaju Marovića „ne vidi ništa što nije preduzeto u skladu sa Ustavom i zakonom“.

- Cilj mi je gonjenje počinioca krivičnih djela bez obzira na to kakav imaju status u društvu. To se kosi sa tezom da Tužilaštvo vodi selektivne istrage. Radim dobro i to će biti dobro završeno – dodao je Katnić.

 

Portal Analitika