Društvo

Obilježen Međunarodni dana borbe protiv droga

Javna ustanova za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci Podgorica, zajedno sa partnerima Internacionalna policijska asocijacija – IPA sekcija Crna Gora i NVO "Preporod", povodom obilježavanja 26. juna Međunarodnog dana borbe protiv droga, u okviru projekta "Zajedno protiv droge" uz podršku misije OSCE organizovala je niz aktivnosti sa ciljem skretanja pažnje javnosti na taj društveni problem.
Obilježen Međunarodni dana borbe protiv droga
Portal AnalitikaIzvor

Tim povodom u Kulturno informativnom centru “Budo Tomović”, u četvrtak 22. juna, organizovana je izložba radova klijentkinja i klijenata. Radovi predstavljaju produkt kreativne radionice, koja se sprovodi u okviru radno-okupacione terapije u Javnoj ustanovi. Kreativna radionica omogućava klijentkinjama i klijentima da kroz radove iskažu svoja emotivna stanja, ali i da podstaknu razvoj kreativnih vještina.

Izložba je prva od tri aktivnosti koje smo organizovali sa partnerima a koje imaju za cilj prevenciju i otklanjanje predrasuda u vezi sa bolestima zavisnosti, smanjenje stigmatizacije zavisnika i podizanje svijesti javnosti o ovom problemu.

Nakon toga, 25. juna  na sportskim poligonima hotela “Montenegro” u Sutomoru (Čanju), organizovan je fudbalski turnir pod sloganom “Zajedno protiv droge”. Na turniru su učestvovali timovi IPA sekcija Crna Gora, ekipa IPA Dubrovnik, Granična policija iz Čapljine i tim “Kakaricka gora” i na ovaj način još jednom promovisali sport i zdrave stilove života.

Kao završnu aktivnost, povodom Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe  droge, 26. juna, na uglu Hercegovačke i ulice Slobode u Podgorici, organizovan je  performans pod nazivom “Budi slobodan – reci drogi NE!”. Ovom prilikom javno je skrenuta pažnja na problem bolesti zavisnosti. Stručni tim Javne ustanove i predstavnici partnerskih organizacija su neposredno bili dostupni građanima za savjete i odgovore na sva pitanja u vezi sa ovom problematikom. Takodje, zainteresovanim gradjankama i gradjanima distribuiran je promotivni material, informativne brošure, kao i besplatni testovi na prisustvo psihoaktivnih supstanci.

“Misija svih nas, kako institucija koje predstavljaju državu, tako i civilnog sektora je da dobrom saradnjom i koordinacijom, usmjerimo zajedničke napore ka preventivnom djelovanju, ali i pružanju stručne i kvalitetne podrške i pomoći onima koji su odlučili da izađu iz okova zavisnosti i izaberu pravi i jedini ispravni put, put bez psihoaktivnih supstanci”, poruka je partnera na projektu.

Portal Analitika