Društvo

Nastavak sistematskog arheološkog istraživanja na lokalitetu Gradina u Risnu

U Risnu 12. juna ove godine na lokalitetu Gradina započela je sedamnaesta kampanja sistematskih arheoloških istraživanja, kao dio internacionalnog naučno-istraživačkog projekta Risinium prijestonica kraljice Teute u organizaciji JU Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore i Univerziteta u Varšavi.
Nastavak sistematskog arheološkog istraživanja na lokalitetu Gradina u Risnu
Portal AnalitikaIzvor

Nosilac dozvole za istraživanja je JU Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore. Rukovodilac istraživanja je dr Dejan Gazivoda, a u crnogorskom istraživačkom timu su arheolozi Đorđe Ćapin zamjenik rukovodioca, Radmila Ćapin iz JU Gradski muzej i galerija Herceg Novi, Dejan Drašković, Srđan Delić i Jelena Čelebić, konzervator Slavica Orlandić i arh. tehničar-konzervator Seadeta Osmanagić iz JU Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore.

U poljskom timu koji vodi prof. dr Pjotr Diček su arheolozi dr Martin Lemke, mr Januš Reclav, mr Agata Momot, Bartosz Wojciechowski-doktorand i 6 studenata arheologije iz Poljske, Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije. Stručni nadzor nad radovima obavlja arheolog mr Vilma Kovačević.

gradina1

Ovogodišnja kampanja predstavlja nastavak istraživanja poslije višegodišnje pauze na Gradini, gdje su pronađeni arhitektonski ostaci iz turskog i venecijanskog perioda.

Za sada su otvorene tri sonde južno i zapadno u odnosu na kulu, koja je centralno pozicionirana na uzvišenju Gradina. U svim sondama konstatovani su arhitektonski elementi, koji su u fazi definisanja.

Cilj istraživanja jeste otkrivanje svih kulturnih horizonata, od kraja bronzanog doba i ranog gvozdenog doba-kada su i nastali čuveni crteži u Lipcima, koji mogu biti povezani sa Gradinom.

gradina5

Prvobitna funkcija ovog lokaliteta može biti refugium, a posebno je zanimljiva pretpostavka postojanja hrama lokalnog božanstva i zaštitnika Medaura, koji se spominje u natpisu iz II vijeka n.e. pronađenog u Lambezi, rimskom logoru u sjevernoj Africi. Eventualno postojanje antičkog kulturnog sloja moglo bi se povezati sa izvanrednim arhitektonskim ansamblom konstatovanim na lokalitetu Carine, lociranom neposredno ispod Gradine.

Predmetna lokacija pretpostavljala bi postojanje kasnoantičkog kulturnog sloja, moguće manje tvrđave. Prateći kontinuitet bivstvovanja sakralne funkcije mjesta, od antike do srednjeg vijeka, mogli bi se pronaći ostaci crkve ili eventuaalno, džamije u posljednjoj fazi.

gradina2

Naravno, sve ove pretpostavke treba potvrditi kroz buduća višegodišnja sistematska arheološka istraživanja. Od pokretnih arheoloških nalaza iskopani su fragmenti kasnoantičke, turske i venecijanske keramike i metala, koji hronološki prate razvoj jednog od najznačajnijih naselja iz helenističkog perioda na jugoistočnoj obali Jadranskog mora.

Planirano je da istraživanja traju do druge polovine jula 2017.

Portal Analitika