Politika

Snažna posvećenost Crne Gore implementaciji Rezolucije 1540

U okviru posjete Njujorku, ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović imao je danas izlaganje na Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija.
Snažna posvećenost Crne Gore implementaciji Rezolucije 1540
Portal AnalitikaIzvor

Na otvorenoj debati Savjeta bezbjednosti o globalnim naporima na planu neproliferacije oružja za masovno uništenje od strane nedržavnih aktera, ministar Darmanović istakao je da Crna Gora, proaktivnim i sveobuhvatnim pristupom na nacionalnom nivou i uspostavljanjem čvrstog nacionalnog okvira, nastoji doprinijeti globalnim naporima na planu eliminisanja rizika od širenja oružja za masovno uništenje od strane nedržavnih aktera.

Podsjetio je da je Crna Gora usvojila nacionalnu strategiju o neproliferaciji oružja za masovno uništenje, kao prva država na Zapadnom Balkanu.

Takođe, osudio je sve češća kršenja odnosnih rezolucija Savjeta bezbjednosti, i naglasio važnost kontinuiranog i neposrednog djelovanja na nacionalnom, regionalnom i međunarodnom planu.

Ukazao je i na snažnu posvećenost Crne Gore implementaciji Rezolucije 1540 i ponovio opredjeljenje Vlade da i u predstojećem periodu aktivno doprinosi zajedničkim i koherentnim naporima međunarodne zajednice, kroz angažman svih segmenata društva, kako bi se pružio efikasan odgovor na izazove globalnih razmjera.

Ministar Darmanović je imao i odvojene susrete sa pomoćnicima generalnog sekretara UN-a za politička pitanja Jaroslavom Jenčom i za mirovne misije El Gasimom Vejnom.

U razgovoru sa pomoćnikom Jenčom, Darmanović je potvrdio posvećenost Crne Gore multilateralizmu i aktivnom djelovanju u oblasti  ljudskih prava, održivog razvoja i mira i bezbjednosti, kao ključnim stubovima Organizacije. 

Sagovornici su kao vrlo konstruktivnu ocijenili ulogu koju Crna Gora ima u jačanju stabilnosti na Zapadnom Balkanu, i snaženju evropske perspektive regiona.

Jenča je čestitao članstvo u NATO-u i izrazio uvjerenje da će Crna Gora u novom kapacitetu nastaviti da bude pouzdan partner kako na regionalnom planu, tako i u širim globalnim okvirima.

Susret sa pomoćnikom Vejnom bio je prilika da ministar Darmanović, u kontekstu aktuelnih bezbjednosnih izazova, ponovi čvrsto opredjeljenje Crne Gore da nastavi da doprinosi očuvanju i unapređenju međunarodnog mira i bezbjednosti, te proširi svoj angažman u humanitarnim i mirovnim misijama UN-a.

Vejn je naglasio da Ujedinjene nacije cijene kvalitetno i konstruktivno partnerstvo sa Crnom Gorom, te izrazio zahvalnost na našem vrlo odgovornom učešću u mirovnim misijama.

Portal Analitika