Politika

MARKOVIĆ: Novi zakon o dječjoj i socijalnoj zaštiti je pravičan

Crnogorski parlament, bez prisustva opozicije, počeo je raspravu o Prijedlogu zakona o izvršenju odluke Ustavnog suda od 19. aprila kojim se uređuje pravni status korisnica prava na naknadu po osnovu rođenja troje ili više djece. Sjednici prisustvuje poslanik SNP-a Aleksandar Damjanović.
MARKOVIĆ: Novi zakon o dječjoj i socijalnoj zaštiti je pravičan
Portal AnalitikaIzvor

Premijer Duško Marković kazao je  uoči rasprave da će se novim Zakonom o socijalnoj i dječjoj zaštiti, kojim je predviđeno ukidanje naknada majkama sa troje i više djece, uspostaviti sistem pravičnosti.

Predsjednik Vlade Duško Marković rekao je da je njegova Vlada, bez obzira na kontekst u kojem se raspravlja o Predlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti i kontekst koji je postojao dok su došli do Predloga zakona, odlučna da stavi princip odnosno interese Države ispred interesa pojedinaca i poltičkih partija ili bilo kojeg drugog interesa koji nije interes Države, institucija i građana.

"Mi smo se ovim zakonom opredijelili da jedno neustavno stanje pretvorimo u zakoniti ambijent i zakonsku proceduru. Mi smo, slijedeći taj princip, veoma pažljivo vodili računa o onome sto su legitimna očekivanja onih korisnica koje su ovo pravo stekle na osnovu neustavnog zakona. Dakle, mi želimo da raspravljajući danas o ovom zakonu uspostavimo praksu da prije svega vodimo računa o državnom interesu, da poštujemo sopstvene instucije i da se na valjan i demokratski način borimo za prava građana i njihov bolji život. Želimo da povodom rasprave o ovom zakonu jasno kažemo da nikada više ova država i ove insticuije ne smiju dozvoliti da se zarad pojedinačnih ili političkih interesa udara u temelje države da se zbog tih istih interesa kompromituju institucije koje su Ustavom uspostavljene", rekao je Marković.

Predsjednik Vlade je ocijenio da u Parlamentu ne treba da bude ni jedan poslanik koji nije spreman da poštuje Ustav.

„Naša državna dužnost je da štitimo Državu, da jaćamo institucije i da obezbijedimo građanima skladan i prosperitetan život. Mi ne želimo da na ovakvim pitanjima gradimo naš politički rejting koji bi značio da ćemo popraviti za par procenata našu popularnost, sačuvati postojeće političke sljedbenike ili očekviati nove, a da na taj način urušavamo ono što su temeljne vrijednosti crnogorskog društva – napredak, prosperitet, demorkatija, sloboda i jednake šanse za sve. Zbog toga predsjednik Vlade, što nije logično ili što nije bila praksa, predstavlja Vladu“ – rekao je premijer.

Premijer je ocijenio da su pozivi na nepoštovanje Odluke Ustavnog suda usmjereni protiv Države i institucija.

„Pozivi ili pokliči van ove sale da ne treba poštovati odluke Ustavnog suda su pozivi i pokliči protiv Države i njenog ustavnog sistema i uređenja“ – rekao je premijer dodajući da to govore oni koji navodno štite interese navodno ugroženih, a koji nakon konferencija za medije završavaju u podgoričkim restoranima uz kvalitetnu hranu i dobro vino. To je taj kvazipopulistički interes koji se želi predstaviti kao interes za građanina. Ova Vlada ne želi da prihvati takav ambijent i takvu praksu makar nemala nikakvu popularnost u javnosti. Preči nam je interes Države, preče su nam održive i kredibilne institucije nego partikularni politički interesi iza kojih ne stoje argumentacija i činjenice“ zaključio je predsjednik Vlade.

Predsjednik crnogorske vlade je rekao i da su preče održive i kredibilne institucije, nego partikularni politički interesi iza kojih ne stoje činjenice. Marković je podsjetio na fiskalne uticaje "neustavnog Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti".

Opisujući ukratko osnovna obilježja predloženog zakona i ono što je prethodilo njegovom donošenju predsjednik Vlade je rekao da je iz budžeta neustavnim i diskrimintatorskim zakonom otišlo 85.672.866,61 eura, da je procjena fiskalnog uticaja zakona 27.015.820 i da sredstva za aktivno zapošljavanje koja prate ovaj zakon i koja će biti izdvojena iznose pet miliona eura dok su troškovi za ostala prava dječje i socijalne zaštite 63.600.000 eura.

„To je odgovor onima koji kažu da ova Vlada nema kredibilitet za građane koji su u stanju socijalne potrebe. Ova Vlada ne želi da radi na stvaranju društva gdje će osnovna potreba svakog građanina biti da završi na zavodu za zapošljavanje ili socijalnih fondova. Ova Vlada će raditi da stvori društvo da valorizujemo nesporne resurse,  koji će btii osnova da svaki pojedinac može da se zaposli. Nećemo građane slati u centre za socijalni rad", poručio je Marković.

Predsjednik kluba poslanika SNP- a Aleksandar Damjanović, koji je došao jutros na protest da podrži majke, poručio je Markoviću da će on biti odgovoran ukoliko se zakon ne izglasa.
“Ukidanjem naknada majkama se ruši pravna sigurnost države, a ruše se i elementarna prava građana Crne Gore. Ne mogu biti interesi države preči od interesa građana, jer građani su oni koji čine državu. Novca ima, nije da ga nema”, rekao je Damjanović.

Ustavni sud je 19. aprila ukinuo odredbe Zakona o dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti kojim su bile predviđene te naknade, ocjenjujući da nijesu u saglasnosti sa najvišim pravnim aktom.

Ustavni sud je obavezao Vladu da u roku od tri mjeseca Skupštini Crne Gore podnese Prijedlog zakona za izvršenje te odluke.

Korisnica naknada za majke sa troje i više djece protestuju ispred zgrade Skupštine gdje su prenoćile.

One su poručile da će tu čekati odluku poslanika.

Poslanici će razmotrati zahtjev Specijalnog državnog tužilaštva da se odobri pokretanje krivičnog postupka i oređivanje pritvora za poslanika Nebojšu Medojevića zbog krivičnog djela - Stvaranje kriminalne organizacije.

"Utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je Medojević počinio to krivično djelo na način što je 2016 godine, na teritoriji Crne Gore, zajedno sa Momirom Nikolićem organizovao kriminalnu organizaciju koja za cilj ima vršenje krivičnih djela pranja novca i drugih krivičnih djela za koje se može izreći kazna zatvora od četiri godine ili teža kazna radi sticanja nezakonite dobiti i moći", kaže se u zahtjevu.

Portal Analitika