Društvo

Bespravna sječa u Kolašinu: Šumu čuvao honorarac

Gazdinsku jedinicu Pješčanica – Pčinja u kojoj je bespravnom sječom pričinjena šteta od 214.491 eura čuvao je šumar koji nije bio u stalnom radnom odnosu. Takav status imaju, kako nezvanično saznaje Pobjeda, i šumari u još dvije jedinice.
Bespravna sječa u Kolašinu: Šumu čuvao honorarac
Portal AnalitikaIzvor

- Vjerujem da je šumar imao profesionalni odnos, ali se postavlja pitanje motivacije nekoga ko je „ugovorac“, koji mjesecima ne prima platu i ima neizvjesnost stalnog zaposlenja da se hvata u koštac sa ozbiljnim problemom kao što je sprečavanje krađe - kaže sagovornik Pobjede, inače dobar poznavalac prilika u šumarstvu.

Zato bi, savjetuje on, jedan od prioriteta kolašinske Uprave za šume koja je objavila rat bespravnoj sječi trebalo da bude da kadrovski a potom i tehnički osposobi čuvare.

Pobjeda je u srijedu objavila informaciju da je bespravna sječa otkrivena u jedinicama Pješčanica – Pčinja i Rijeka Mušovića. Na području prve bespravno je posječeno 1.145 kubika bukve i 1.134 kubika jele.

Šteta je procijenjena na 214.491 euro. I na području druge jedinice bespravno je posječeno hiljade kubika, a u toku je procjena štete.

Inspektori su tokom kontrolena terenu zatekli prokrčene puteve, dužine 21 kilometra, koji, kako je kazao direktor kolašinske uprave za šume Marko Vlahović, pokazuju da su počinioci namjeravali da nastave posao.

Sagovornik Pobjede kaže da im se ako se nešto hitno ne promijeni ne može stati na put.  

Opširnije u Pobjedi...

Portal Analitika