Društvo

Majke poručile: Dočekaćemo zoru i poslanike ispred Skupštine

Majke troje i više djece u Crnoj Gori protestuju večeras ispred Skupštine Crne Gore protiv najavljenog ukidanja naknada, a skupu prisustvuje oko 300 ljudi. Sa skupa je poručeno da će korisnice naknada sjutrašnje glasanje dočekati ispred parlamenta.
Majke poručile: Dočekaćemo zoru i poslanike ispred Skupštine
Portal AnalitikaIzvor

Skupština Crne Gore sutra će glasati o prijedlogu Vlade Crne Gore da naknade za majke troje i više djece, koje je Ustavni sud proglasio neustavnim, budu ukinute. Prema predlogu Vlade, korisnice naknada koje su ovo pravo ostvarile zamjenjujući penzije za naknadu, ponovo će biti vraćene na penzije, dok će korisnice naknada koje su ovo pravo stekle na osnovu godina provedenih na birou rada, biti ponovo vraćene na Zavod za zapošljavanje. One žene koje su se odlučile za naknade, a koje su prekinule radni odnos, primaće naknade u periodu od tri do pet godina, u zavisnosti od godina starosti.

Majke su večeras poručile da će zoru dočekati ispred parlamenta, kako bi „u oči pogledale poslanike koji će sjutra glasati za ukidanje naknada“.

- Sramota koju će baciti na svoje ime nikada neće biti oprana, a ono što će biti zapamćeno je da su majke Crne Gore digle svoj glas. Zapamtite, u julu vaše majke neće primiti naknadu koja im je obećana i koju su oni 9. januara 2017. pogazili i koji hoće da 13.000 majki ostave bez ijednog centa - rekla je Željka Savković iz Koordinacionog odbora majki.

Ona je dodala da, kada bi poslanici znali život svake majke koja je dobila naknadu, ne bi ni zasjedali sjutra o tom pitanju.

- Znaju li da će se žene koje su sa biroa primale 70 eura, vratiti na biro i primati 70 eura, da će žene koje su primale penzije biti vraćene na penzije koje su iznosile 90 eura? Invalidskih penzija su se žene morale odreći jer se one ne mogu zamrznuti, a te žene će ostati bez penzije - kazala je Savković.

Naknade za majke troje i više djece počele su da se isplaćuju 1. januara 2016. godine i iznosile su 336 eura za majke koje su imale minimum 25 godina radnog staža, odnosno 192 eura za majke koje su na birou rada provele minimum 15 godina. Odlukom Vlade naknade su umanjene na 264 eura, odnosno 144 eura. Oko 21.000 žena su korisnice ovih naknada.

Izvor i foto: RTCG

Portal Analitika