Abiznis

Dogovorena saradnja: Predstavnici Kelna uskoro gosti Bijelog Polja

Generalni konzul Crne Gore u Frankfurtu Branislav Karadžić i predsjednica udruženja MonteKeln (MonteKöln) Emira M. Ličina susreli su se juuče sa gradonačelnikom Kelna, Hansom Vernerom Barčom i njegovim saradnikom Tomasom Plepom.
Dogovorena saradnja: Predstavnici Kelna uskoro gosti Bijelog Polja
Portal AnalitikaIzvor

Kako je rečeno Portalu Analitika, namjera ovog sastanka je buduće povezivanje Kelna i Bijelog Polja, uspostavljanja saradnje i eventualno bratimljenje ova dva grada.

- Na ovu temu Ličina je već u martu razgovarala sa predsjednicom Opštine Kelna, Henrijetom Reker. Domaćini su nas upoznali s podatkom da je Keln ostvario bratimljenje sa već 22 grada u svijetu, u smislu ostvarivanja intenzivne saradnje na mnogim poljima među kojima su i gradovi poput Tokija i Istanbula te da su u početnoj fazi zainteresovani za druge forme saradnje. Za ovu priliku predložili su Sporazum o prijateljstvu između Kelna i Bijelog Polja - naveli su iz udruženja MonteKeln.

Oni su precizirali kako su, pripremajući se za jučerašnji sastanak, kontaktirali predsjednika opštine Bijelog Polja, Aleksandra Žurića, koji je dostavio potrebnu dokumentaciju i ponudio punu podršku i spremnost da ugosti predstavnike Kelna.

- Generalni konzul Karadžić upoznao je domaćine sa potencijalima kako Bijelog Polja, tako i Crne Gore, mogućnostima ostvarenja tješnje saradnje i prenio zainteresovanost Žurića za ovu saradnju. U ime Konzulata, Karadžić je stavio na raspolaganje pomoć i podršku u okviru svojih nadležnosti. Predstavnici Kelna pozitivno su primili inicijativu i izrazili su želju da prvi susret predstavnika dva grada bude u Bijelom Polju, jer žele da upoznaju taj grad i Polimlje - ističu predstavnici naše dijaspore, te potcrtavaju kako su u upravi Kelna spremni da u pripreme delegaciju koja bi putovala za Bijelo Polje.

Emira Ličina je naglasila da je Akcija Sjever kojom rukovodi zamišljena kao pomoć nerazvijenom sjeveru Crne Gore, ali, ukoliko se ukaže potreba i dozvole mogućnosti, rado će podržati razvoj bilo kojeg kraja države.

- Njemački prijatelji takođe su izrazili zainteresovanost za saradnju sa cijelom Crnom Gorom, a jedna od tema koju su istakli bila je i problematiku reciklaže i uopšte saradnja iz oblasti ekologije. Karadžić je prisutnima predstavio i turističke potencijale Crne Gore, kao i velike mogućnosti ulaganja stranih investitora u taj i druge sektore. Sastanak je održan u izuzetno prijateljskoj atmosferi i uz primjetno interesovanje njemačkih sagovornika. Gradonačelnik Barč je u više navrata napomenuo da je ovaj susret veoma važan, jer jedino ovakve posjete mogu pomoći Crnoj Gori i Njemačkoj da se što bolje povežu i doprinesu napretku i jedne i druge zemlje - navodi se u saopštenju sa sureta u Kelnu.

Portal Analitika